Megfulladt egy radiátorhoz kikötött beteg

Vágólapra másolva!
Megfulladt egy szellemi fogyatékos beteg, akit gondozója egy pólóval az ágy melletti radiátorhoz kötözött a pelenkájánál fogva. Az asszony éjszakánként zavarta a többieket, ezért kötötte a radiátorrács korlátjához. A baranyai intézményben történt esetet a rendőrség vizsgálja. A fenntartó önkormányzat alelnöke arról számolt be, hogy a kihívott mentők nem vitték el az asszonyt, aki így csak órák múlva jutott el a kórházba. A mentőszolgálat szerint meg kellett várni a rohamkocsit.
Vágólapra másolva!

Megfulladt egy nő, akit ápolója kikötözött egy szellemi fogyatékos betegeket is gondozó baranyai intézményben - közölte kedden a Baranya megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Zsobrák Péter. Mint mondta, az ápoló a nő pelenkáján keresztül átbujtatott egy pólót, és ezt erősítette az ágy melletti radiátorvédő korlátjához. Az elsődleges orvosi szakvélemény szerint a súlyos szellemi fogyatékos, 44 éves nő halálát a pelenka szorítása miatti légzési, illetve keringési leállás okozta - tette hozzá.

A beteg úgynevezett kényszeres járó volt, aznap éjjel sem hagyta aludni társait. Az ajtókat nyikorgatta, csapdosta, valakinek a ruháját is lehúzta. A gondozó ezért döntött úgy, hogy az ágy melletti korláthoz kötözi. A nő később - még az éjszaka folyamán - fel akart állni, elesett, de a kötésből nem tudott kiszabadulni. A gondozók reggel vették észre, hogy baj van, addigra a beteg légzése leállt. Az [origo]-nak a rendőrségi szóvivő elmondta, hogy mégis sikerült újraéleszteni, kórházba szállították, de ott meghalt.

Kérdésünkre válaszolva Zsobrák Péter azt mondta: a nyomozás során vizsgálják, hogy milyen szakmai szabályokat kell betartani egy ilyen állapotú betegnél, szabályos volt-e a gondozó eljárása. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz az ügyben, azt tisztázzák, van-e összefüggés a gondozó magatartása és a haláleset között. Gyanúsítottként egyelőre még senkit nem hallgattak ki.

Az eset még szombaton történt, de a rendőrség azt nem árulta el, melyik baranyai intézményről van szó. Az [origo]-nak a Baranya Megyei Önkormányzat bólyi intézetében elismerték, hogy az eset náluk történt, de semmilyen kérdésre nem válaszoltak arra hivatkozva, hogy csak a fenntartó önkormányzat adhat felvilágosítást.

Nem vitte el az első kiérkező mentő

A megyei önkormányzat alelnöke, Horváth Zoltán az [origo]-nak elmondta: belső vizsgálatot rendeltek el a történtekkel kapcsolatban. Ennek során egyelőre annyit állapítottak meg, hogy péntekről szombatra virradóra, hajnali 4 óra körül rögzítette a gondozó az asszonyt. Egy-másfél órával később észlelte, hogy nem ad életjeleket, ekkor azonnal értesítette az orvost, aki mentőt hívott.

A megyei alelnök szerint a kiérkező mentők "megfelelő eszköz- és személyzet hiányára hivatkozva" nem vállalták, hogy a beteget a húsz kilóméterre lévő Mohácsra szállítsák. Ezért félóra múlva ismét mentőt hívtak - az újraélesztett beteg állapotát közben próbálták stabilizálni -, amely így csak reggel hét órakor vitte egy mohácsi kórházba a beteget, vagyis órák teltek el - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban megkerestük az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sajtóosztályát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk: a mentésirányító a legközelebbi mentőkocsit riasztotta, akik teljes felszereltséggel 12 perc alatt a helyszínre érkeztek. "A beteg ugyan ekkor már stabilabb állapotban volt, kórházba szállításához az esetleges későbbi állapotromlás lehetősége miatt a pécsi rohamkocsi segítségét kérték" - közölte az OMSZ, hozzátéve, hogy a rohamkocsi kiérkezéséig a beteg mellett maradtak, ellátták. Adataik szerint így a beteget 7 óra 32 perckor adta át a mohácsi kórházban.

Horváth Zoltán arról is beszámolt, hogy az intézmény munkatársait és betegeit nagyon megviselték a történtek, mert a fogyatékosokról gondoskodó intézet negyven éves működése alatt még soha nem történt hasonló eset. Az asszonyt kikötő gondozó szakmai végzettséggel, és 16 éves gyakorlattal rendelkezik. Kérdésünkre válaszolva elmondta, jelenleg egyeztetnek munkajogásszal arról, hogy munkaviszonyát felfüggesszék-e a vizsgálat idejére.

A Bólyi Fogyatékos Otthonban 270 embert gondoznak, 75 százalékuk súlyosan értelmi fogyatékos. A Baranyában élő ilyen betegek legnehezebben ellátható köréről van szó, akikre csak szakképzett ápolóból 80-an felügyelnek - mondta Horváth, aki ugyanakkor hozzátette: aznap éjjel azon az osztályon, ahol az eset történt, 50 betegre két ügyeletes ápoló vigyázott.