Tagadja a gyilkosságot a tokaji pénzszállítórabló

Vágólapra másolva!
A lopást elismeri, de az emberölés elkövetését tagadja a tokaji pénzszállítórablás elsőrendű vádlottja. H. R. az első, keddi tárgyaláson azt mondta, a rablást a pénzszállító sofőrje tervelte ki, és eredetileg úgy volt, hogy bevonják a később meggyilkolt kísérőt is. A férfi azt mondta, nem tudja, hová lett az elrabolt pénz, mert azt egy másik vádlott vette magához.
Vágólapra másolva!

Akár életfogytiglani büntetést is kaphat az a három férfi, akiket a tavaly márciusi tokaji pénzszállítóautó-rablás elkövetésével vádol az ügyészség. Az előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádjával indult eljárás kedden az elsőrendű vádlott kihallgatásával kezdődött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon. További öt embert bűnpártolással vádolnak.

Az elsőrendű vádlott, H. R. tagadta, hogy részt vett volna a biztonsági őr meggyilkolásában, csak azt ismerte el, hogy lopásban segédkezett. H. R. korábban csak írásban tett vallomást, mert - mint mondta - "nem szavazott bizalmat" a rendőröknek. Az ügyvédjének nem sokkal a rablás után eljuttatott vallomását sem tartotta fenn, mert akkor még úgy gondolta, őt nem fogják el, és azzal a vallomással segítheti társait - mondta.

H. R. szerint a bűncselekményt a harmadrendű vádlott, azaz a pénzszállító sofőrje tervelte ki. Ő maga és a másodrendű vádlott - akivel közeli rokonságban van - csak "úgy mentek bele" az ügybe, hogy lopásról lesz szó. Kikötötték, hogy a sofőrnek be kell vonnia társát, a pénzszállító kísérőjét, vagyis a későbbi áldozatot az akcióba. H. R. szerint az ő feladata csak a pénz átpakolása volt a másik autóba, nem látott semmit az emberöléssel kapcsolatban, azt pedig, hogy a pénzkísérő meghalt, csak a sajtóból tudta meg.

Az elrabolt, mintegy 166 millió forint hollétéről sincs információja - vallotta H. R.. A pénzt ugyanis állítólag átrakták a negyedrendű vádlott autójába, majd a zsákok elégetése után különváltak, a pénzt a harmad- és negyedrendű vádlott vitte magával - állította, így nála 4 millió 825 ezer forint maradt a zsákmányból egy új autó beszerzésére és a bujkálásra. A különvált társakkal egy ideig tartották a kapcsolatot, de később nem sikerült őket elérniük telefonon, majd megtudták, hogy elfogták őket.

A vádirat szerint tavaly márciusban a pénzszállító autó 166 millió forintot szállított, amikor Tokaj mellett a sofőr, azaz a harmadrendű vádlott, Sz. J. az általa vezetett gépkocsival egy földútra hajtott, azzal az ürüggyel, hogy "dolgát kell végeznie". Ezután a helyszínen elrejtőző első- és másodrendű vádlott előjött, és fegyverrel arra kényszerítette a kocsi biztonsági őrét, hogy szálljon ki az autóból, majd egy zsineggel fojtogatták, és többször torkon szúrták.

A kocsiból kivették a pénzt, és a helyszínről elhajtottak, utána rövid ideig Miskolcon, majd Budapesten bujkáltak. Ezután költöztek egy Kiskunhalas melletti tanyára, amelyet a vádlottak szüleinek segítségével, a rabolt pénzből vásároltak. Az első- és a másodrendű vádlott szüleit ezért vádolja az ügyészség emberöléssel kapcsolatosan elkövetett bűnpártolás bűntettével.