Őrök védik a tömött táskás postásokat

Vágólapra másolva!
A 13. havi nyugdíj miatt a szokásosnál nagyobb összeg lehet november elején a postásoknál, ezért biztonsági őrök és polgárőrök kísérik a kézbesítőket. Az elmúlt években több támadás is érte a postásokat, akiknek érdekvédelmi szervezete azt kéri, hogy ne hozzák nyilvánosságra, mennyi pénz van egy postástáskában.
Vágólapra másolva!

Vagyonőrök és polgárőrök kísérik a baranyai postásokat, mivel a héten kezdődik a havi és a 13. havi nyugdíjak kézbesítése - írta kedden az Új Dunántúli Napló. A lap arra emlékeztet, hogy Baranyában 132 ezren, országszerte pedig 1,9 millióan várják ezen a héten a nyugdíjukat.

A rendes havi nyugdíj mellett novemberben fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét, illetve a visszamenőleges hatállyal, januártól járó 1,1 százalékos rendkívüli emelés összegét. A fokozott biztonsági intézkedésekre azért van szükség, mert sokan úgy gondolják, hogy a postások táskájában ilyenkor több pénz van a szokásosnál.

Monori Sándor, a Magyar Posta Zrt. pécsi területi biztonsági osztályának vezetője azonban a lapnak azt mondta, a kézbesítők most sem vihetnek több pénzt az előírtnál, így többször kell fordulniuk. Nem közölte azonban, hogy pontosan mekkora összeg lehet egyszerre egy postástáskában. A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) már régóta szorgalmazza, hogy a posta ne hozza nyilvánosságra a kézbesítőknél lévő készpénz nagyságát.

Az érdekvédelmi szervezet szerint a postásoktól elrabolt összegek közzététele újabb támadásokra késztetik a bűnözőket. Legutóbb idén májusban, a Csongrád megyei Mórahalmon öltek meg egy postást a nála lévő pénzért. Az asszonyt dulakodás közben érte halálos lövés, amely után a rabló önmagával is végzett.

A biztonsági őrök mellett létezik más megoldás is a rablók távoltartására. Idén augusztusban, a Fejér megyei Tordason raboltak ki egy postást, akinek táskáját később Budakeszin találták meg. Kiderült, hogy a táskában működésbe lépett az abban lévő festékpatron, ami használhatatlanná tette a bankjegyeket.