Tüntetnének a fegyveresek a megszorítások ellen

Vágólapra másolva!
Mivel nem sztrájkolhatnak, tüntetni fognak a megszorítások ellen a fegyveres és rendvédelmi dolgozók. Érdekképviseletük szerint a közszféra béreinek lefaragása ellentétes a közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány tavalyi megállapodásával, illetve a megszorítások miatt 2002-es szintre esik vissza a bérszínvonal.
Vágólapra másolva!

Demonstrációt hirdetett november 29-re, szombatra a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ), hogy így tiltakozzanak a kormány által tervezett reálbércsökkenés ellen - közölte az érdekvédelmi szervezet demonstrációs bizottsága. A fegyeres dolgozók számára a törvény nem teszi lehetővé a sztrájkot, az érdekképviselet ezért döntöttek a tüntetés megszervezése mellett.

A FRDÉSZ közleménye szerint a kormány a legutóbbi, hétfői egyeztetésen hivatalosan is bejelentette, nem tartja be az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal 2007. február 19-én megkötött megállapodást, vagyis "a törvényes járandóságok tervezett megvonása miatt" 2009-ben is csökkenni fognak a reálbérek. A szövetség szerint jövőre a a fegyveres és rendvédelmi szférában a 2002-es szintre esnek vissza a reálbérek.

A szövetség abban bízik, hogy csütörtökön az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság olyan döntést hoz, amely alapján november 29-én a közszféra egészét mozgósító tiltakozó akcióra kerül sor. Az FRDÉSZ közleménye szerint készek továbbra is tárgyalásokat folytatni a kormánnyal és a parlamenti pártok vezetőivel annak érdekében, hogy megakadályozzák a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életkörülményeinek romlását.

Legutóbb tavaly nyáron tüntettek a Kossuth téren a rendőrök, katonák, tűzoltók, vámosok, börtönőrök, határőrök és polgári védelmisek. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók ekkor is alacsony bérükre és nehéz munkakörülményeikre hívták fel a figyelmet, és petíciót adtak át Takács Albert akkori igazságügyi és rendészeti miniszternek, aki megígérte, mindent megtesz a helyzet javításáért.