Tovább tolja az MSZP a kisebb parlament vitáját

Vágólapra másolva!
Idén már biztos nem vitatja meg az Országgyűlés a kisebb parlamentről szóló fideszes javaslatot. Bár a szocialisták is csökkenetenék a képviselők számát, addig nem hajlandóak vitázni az ellenzék javaslatáról, amíg a saját csomagjuk nincs kész.
Vágólapra másolva!

Decemberig várhatóan már nem tárgyalja az Országgyűlés a Fidesz kisebb parlamentről szóló javaslatát, MSZP-frakció ugyanis addig nem járul hozzá a részletes vita lefolytatásához, amíg nem készül el a saját választójogi módosító csomagjuk - közölte Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A Fidesz javaslata szerint a jelenlegi választási rendszer megtartása mellett csökkenne felére az Országgyűlés létszáma 2010-től, a szocialisták viszont egy 200-240 fős törvényhozást és egyfordulós választási rendszert szeretnének 2014-től - az ő javaslatuk viszont még nincs kész.

A Fidesz még 2006 június 16-án nyújtotta be az Országgyűléshez maximum 200 fős parlamentről szóló indítványát, amelyet azóta 59 alkalommal nem vettek napirendre, de idén október 6-án végül a szocialisták mégis mellette szavaztak arra hivatkozva, hogy ki kell derülnie, mi van valójában a Fidesz hangzatos elképzelése mögött. Október 7-én több mint két órát vitáztak a fideszes javaslatról, ugyanakkor a részletes vita lefolytatását a szocialisták már nem támogatták.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta: a szocialisták most ugyanazt az utat akarják bejárni, amely eddig mindig kudarchoz vezetett. Emlékeztetett arra, hogy az eddigi ötpárti egyeztetéseken sem sikerült közös nevezőre jutni, mert minden párt a saját választójogi elképzelését akarta ráerőltetni a többire.