Hiába regulázzák a trükköző fapadosokat

2008.11.08. 9:14

Átláthatóvá tenné a légitársaságok jegyárait az Európai Unió, ezért előírta, hogy reklámokban szereplő áraknak minden díjat tartalmazniuk kell. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a légitársaságok továbbra is nagyon kreatívak: az akciós jegyár mellett külön fizethetünk a poggyászért, a csekkolásért, sőt, még azért is, ha bankkártyával akarunk fizetni. Így végül akár a plakáton szereplő ár ötszörösét is kifizethetjük.

"Egymillió hely mindössze 2399 forintért! Foglaljon vasárnap éjfélig!" - hirdeti honlapján legújabb akciós ajánlatát az egyik legismertebb fapados légitársaság, a Ryanair. Ennek az ajánlatnak november 1-től már minden felmerülő adót, illetéket és díjat tartalmaznia kellene, ugyanis ezen a napon lépett hatályba az Európai Unió új légiközlekedési keretrendelete. Az uniós szabályozással éppen azt szeretnék elérni, hogy a légitársaságok ajánlatai átláthatóak legyenek.

A tagállamok fogyasztóvédelmi- és versenyhatóságai, illetve az unió évek óta küzdenek a fapados - ritkábban a hagyományos - légitársaságok hirdetési gyakorlata ellen. A cégek ugyanis hihetetlenül alacsony árakkal, sőt, időnként ingyenes jegyekkel csábítják az utasokat, majd a foglalás során különböző jogcímeken újabb és újabb összegeket adnak hozzá az árhoz, ami így végül a hirdetésben szereplő összeg többszöröse is lehet.

2006 októberében például a Magyarországról azóta kivonult SkyEurope-ra szabott ki 50 milliós bírságot a Gazdasági Versenyhivatal megtévesztő reklámok miatt, majd 2007 júniusában a WizzAirt is 20 millió forintra bírságolta. Nem csak a fapadosokkal van azonban probléma: a hivatal 2007 márciusában Malévot is 30 millióra büntette hasonló okból.

A fogyasztóvédelmi bírságok és a 2006 óta zajló uniós jogalkotás hatására a légitársaságok nagyobb része már beépítette akciós ajánlataiba a reptéri illetékeket, valamint a kötelezően fizetendő adókat. Ezzel párhuzamosan azonban újabb és újabb járulékos költségeket találtak ki: kerozinpótlék, becsekkolási díj, poggyászdíj, a bankkártyás fizetés díja, illetve esetenként biztosítást is köttetnek az utasokkal.

Jelenleg a WizzAir például 5990 forintért kínál akciós jegyet - egy útra - Budapestről Velencébe, a trevisoi repülőtérre. Ilyen áron az internetes foglalási rendszerben leghamarabb december 6-ra találtunk helyet. A jegy ára illetékkel együtt 4940 forint, amihez hozzájön még a Visa kártyás fizetés 1050 forintos díja, így jön ki az 5990 forint. A jegy ára magában foglalja ugyan egy legfeljebb 10 kilós kézipoggyász szállítását, de egy feladott, legfeljebb 20 kilós bőröndért már 2500 forintot kell fizetni.

A poggyászdíjat viszont gyakorlatilag képtelenség megúszni, mert a biztonsági előírások miatt lehetetlen egyetlen kézitáskával nekivágni az útnak, vagyis jó eséllyel az utazók többsége fizethet a feladott bőröndjéért. Tilos ugyanis felvinni a fedélzetre bármilyen szúró-vágó eszközt - így például körömvágó ollót -, de egy decinél több folyadék, így a sampon és a fogkrém is csak a csomagtérben szállítható. Az Európai Bizottság közlekedési biztosa, Antonio Tajani már javasolta, hogy töröljék el ezt a rendelkezést, de ez leghamarabb 2010-ben történhet meg, miután új, a robbanóanyagokat felismerő berendezéseket állítanak rendszerbe a repülőtereken.

Forrás: [origo]
Elszállhatnak az árak

Az easyJet Genfbe kínál akciós utat, 6660 forinttért, ezen az áron leghamarabb február 6-án utazhatunk. Az akciós jegyár szintén tartalmazza az illetéket, de a poggyászért itt is fizetni kell: 2400 forintot. Így máris 9000 forintra ugrik a díj - a plusz pénzért felajánlott biztosítást és gyorsított beszállást itt nem kötelező elfogadni -, amihez még 2000 forint járul, ha Visa hitelkártyával kívánunk fizetni, ebben az esetben tehát már 11 ezer forintba kerül a jegy. Ha azonban egy pár sílécet is magunkkal akarunk vinni - hiszen a hirdetés a svájci síterepekre csábít -, az további 6600 forintba kerül, ennyi a sportfelszerelés szállításának a díja.

Vannak olyan az ajánlatok is, amelyek már csak a reklámokban léteznek. A Ryanair már idézett, 2399 forintos akciójával például Dublinba utazhatnánk, de már napokkal ezelőtt elfogyott az olcsó jegy. Ennek ellenére a honlapon még pénteken is reklámozták, miközben az akciós időszak egyetlen járatára sem lehetett már ilyen áron jegyet foglalni. Legolcsóbban, 3549 forinttért december 9-re kínált helyet a foglalási rendszer, amihez viszont még egy sor díj járul: a reptéri becsekkolásért 1300, a poggyászért 3895 forintot kell fizetni, és kötelező megkötni egy biztosítást is 3558 forintért. Így a jegy végül - Visa kártyával fizetve - 12182 forintba, az akcióban szereplő ár ötszörösébe kerülne.

KAPCSOLÓDÓ CIKK