A Legfelsőbb Bíróság is elmeszelte a betegcsere miatt az ápolót

2008.11.06. 15:12

A szegedi betegcsere miatt korábban elítélt ápoló büntetését helybenhagyta, egy másik ápolót azonban felmentett csütörtöki ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A szegedi városi kórházban egy tévesen megműtött, valamint egy műtétre várakozó beteg is meghalt.

Részben megváltoztatta a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön a Csongrád Megyei Bíróság a szegedi betegcsere-ügyben hozott ítéletét - közölte Ábrahám László ügyvéd.

Az elsőrendű vádlott beteghordó nyolchónapnyi, egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetését helybenhagyta, a másodrendű vádlott szakápolót azonban felmentette a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének vádja alól.

Ábrahám közölte: nem ért egyet az ítélettel - amely ellen már semmilyen fellebbezési lehetőség nincs -, mert a négy és fél éve tartó eljárás végén a kórház legalacsonyabb beosztású dolgozóját tette felelőssé a bíróság a betegcseréért, annak ellenére, hogy nem volt olyan munkaköri leírása, amely rögzítette volna a feladatait.

A Csongrád Megyei Bíróság ítélete szerint 2004-ben az elsőrendű vádlott, a szegedi városi kórház egyik beteghordója megszegte a rá vonatkozó szabályokat, amikor azonosítás nélkül vitt el CT-vizsgálatra egy kommunikációképtelen, idős férfit. A betegnél koponyán belüli vérzést állapítottak meg, mivel azonban a dokumentáción nem az ő neve szerepelt, egy hasonló korú férfi került át az idegsebészeti klinikára, akit ott meg is műtöttek.

A férfi a műtét következtében fellépő vérzés miatt néhány nap múlva elhunyt. A másik beteget több órával később szintén megműtötték, ő - a vizsgálatok szerint a betegcserétől függetlenül - szeptember végén halt meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK