Elektronikusan szavazhatnának a külképviseleteken a magyarok

Vágólapra másolva!
Nem kellene többé repülővel, hosszadalmasan és drágán hazaszállítani a külföldön élő magyarok szavazataival telt urnákat, ha bevezetnék az elektronikus szavazás valamelyik formáját, vélik a választási szakértők.
Vágólapra másolva!

A külképviseleteken leadott szavazatokat (vagy akár egyetlen szavazatot) eddig urnákban, repülővel kellett hazaszállítani. A jelenlegi szabályozás 2009 december végén veszti hatályát, a másfél év múlva esedékes országgyűlési választásokon nem lehet az eddigi hosszadalmas és költséges módon szavazni a külképviseleteken. Választási szakértők ezért a napokban összeállították az elektronikus szavazás lehetőségeit.

A külföldön élőknek az eddigi gyakorlat szerint már egy héttel az első forduló előtt le kellett adniuk szavazataikat a külképviseleteken, hogy azok időre hazaérkezzenek. Két héttel később, a második fordulóban szintén további egy hetet kellett várni a külföldről beérkező szavazatokra, így a szavazás egy egész hónapot igénybe vett.

Máté Gábor, az Alapítvány a Választásokért elnöke elmondta, az Alkotmánybíróság az első fordulóban alkalmazott eljárást nem találta jónak. Szerinte a külképviseleti szavazás eddigi módja költséges és nem polgárbarát megoldás.

A Választási Szakértők Kollégiuma a héten megtárgyalta az Országos Választási Iroda előterjesztését a korszerűsítés lehetőségeiről: a szakértők olyan megoldásokat keresnek, ami biztosíthatná, hogy a választás napján leadott szavazat a világ bármely pontjáról az eredmény megállapításának idejére Magyarországra érkezhessen.

Máté Gábor szerint ezt akkor lehetne biztosítani, ha a jogalkotók az elektronikus szavazás valamelyik - a világ számos országában ismert - formája mellett döntenének. Szerinte az érintőképernyős szavazógép, a beszkennelt szavazólap, vagy az interneten leadott szavazat valamelyike lenne a megoldás.

A választási szakértők úgy látják, ahhoz, hogy a külföldön szavazás kérdése ne politizálódjon át, a parlamenti pártok szakértőinek még jóval a 2010-es parlamenti választások előtt meg kellene egyezniük az elektronikus voksolás valamelyik formájában.