Tömegverekedést akadályozott meg a rendőrség Szabolcsban

Vágólapra másolva!
Tömgverekedést akadályozott meg pénteken a rendőrség egy szabolcsi településen, ahol az MTI információi szerint helyi romák és a Magyar Gárda tagjai között feszült pattanásig a helyzet. A verekedésre készülőknél ólmos botokat, viperákat és éles lőszert is találtak, egy személyt lőszerrel való visszaélés miatt őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Két nagylétszámú csoport közti tömegverekedés kialakulását akadályozta meg a rendőrség a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vasmegyeren. Az MTI helyszíni értesülése szerint helyi romák csoportja és a Magyar Gárda tagjai feszültek egymásnak egy kocsmai konfliktus után; a hatóság beavatkozása miatt azonban nem került sor tettlegességre.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerint a csoportok közötti vita amiatt alakult ki, hogy a vasmegyeri kocsmáros nem szolgált ki szeszes itallal egy 16 és egy 17 éves fiatalt. A visszautasítás után egyikük megütötte az italboltost, aki viszonozta az ütést. A fiatalok rokonai az eset után kezdtek el gyülekezni a kocsma előtt, és ugyanezt tették a kocsma tulajdonosának ismerősei is, akik több településről érkeztek Vasmegyerre.

A százados tájékoztatása szerint a riasztott rendőrök a helyszínen igazoltatni kezdték a társaságok tagjait, ellenőrizték a gépkocsijukat, és három autóban veszélyes eszközöket, ólmos- és gumibotot, viperákat, gázpisztolyt és két éles lőszert is találtak. Utóbb a lőszereket birtokló 22 éves rakamazi fiatalember lakását is átkutatták, és ott nyolcvan éles lőszer került elő. A férfit őrizetbe vették, ellene lőszerrel való visszaélés, a kocsmai vita miatt pedig garázdaság miatt indult büntetőeljárás.

Az MTI-nek a helyszínről szerzett információi szerint a kocsmáros védelmében a Magyar Gárda, illetve a Nemzeti Őrsereg nevű szervezet tagjai gyülekeztek a helyszínen. A vasmegyeri cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Horváth József szombaton, késő délután az MTI-nek azt mondta: életveszélyesen megfenyegették a Magyar Gárda tagjai az előző napi konfliktus miatt, ezért azt kérte, hogy erősítsék meg falujukban a rendőri jelenlétet.

Horváth szerint a pénteki kocsmai konfliktus után nyolcvan-száz roma és húsz-harminc egyenruhás gárdista állt szemben egymással Vasmegyeren, és a nyíregyházi kommandósok fellépésének köszönhető, hogy éjszakára helyreállt a rend. A kisebbségi önkormányzat elnöke azt mondta: a vasmegyeri romák attól tartanak, hogy az egyik gárdista őrizetbe vétele miatt rajtuk fognak bosszút állni. A megyei főkapitányság szóvivője az eset után közölte: az eddigi információk alapján elrendelték a fokozott és visszatérő ellenőrzést Vasmegyeren.