Gyurcsány kész tárgyalni Robert Ficóval

2008.11.09. 22:49

Gyurcsány Ferenc és Robert Fico mielőbbi találkozóját sürgette egy televíziós vitában Marek Madaric szlovák kulturális miniszter és Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke. Daróczi Dávid kormányszóvivő erre reagálva elmondta, a két államfő rendszeresen tart informális megbeszéléseket, Gyurcsány pedig készen áll a csúcstalálkozóra.

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfők mielőbbi találkozóját sürgette egy vasárnapi televíziós vitában, ahol vitapartnere, Bugár Béla olyannyira egyetértett vele, hogy azt mondta: ebben a feszült helyzetben a két kormányfőnek hetente, vagy legalább kéthetente kellene találkoznia, mert a helyzet megnyugvása ezt kívánja.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke, a párt parlamenti képviselője azt is felvetette, hogy a magyar-szlovák feszültségeket mérsékelni kívánó folyamatba az Európai Unió e célra akár közvetítőt is delegálhatna.

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter vasárnap tett kijelentéseire reagálva Daróczi Dávid kormányszóvivő a távirati irodának azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc többször kijelentette már, hogy fontosnak tartja a csúcstalálkozót szlovák kollégájával, Robert Ficóval. Számos olyan kérdés van ugyanis, amelyekről a két miniszterelnöknek egyeztetnie kell egymással, beleértve a kisebbségek ügyét is.

A kormányszóvivő szerint a csúcstalálkozónak azonban csak akkor van értelme, ha fontos kérdésekben érdemi egyeztetéseket eredményez. Mint mondta, éppen ezért a két kormányfő a csúcstalálkozók előtt informális megbeszéléseket tart, és az elmúlt hónapokban több ilyen találkozó volt: novemberben például kétszer is egyeztettek egymással Varsóban és Brüsszelben. A kormányszóvivő elmondta, Gyurcsány Ferenc szerint a problémákat nem kiélezni, hanem megoldani kell, lehetőleg párbeszéd útján.

KAPCSOLÓDÓ CIKK