Megtámadja a januári időközi választást a Political Capital

Vágólapra másolva!
Veszélyben van a soron következő országgyűlési választás a Political Capital elemző cég szerint, mivel az Alkotmánybíróság határozata ellenére sem igazították ki a választókerületek határait úgy, hogy nagyjából azonos legyen a választási körzetekben élők száma. Így már a januári ferencvárosi időközi választás is sérteni fogja az egyenlő választójog elvét a politikai elemző cég szerint. Figyelmeztetésként ezért megtámadják az időközi választás eredményét, bárki nyeri is el a mandátumot.
Vágólapra másolva!

Sérti az egyenlő választójog elvét a januárban esedékes időközi országgyűlési választás a főváros IX. kerületében, Ferencvárosban - olvasható a Political Capital Institute keddi közleményében. A politikai elemzésekkel foglalkozó cég azt kifogásolja, hogy az alkotmánybírósági határozat ellenére sem történt meg a választókerületek határainak rendezése, vagyis az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértést követ el.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2007. június 30-ai határidővel kötelezte az Országgyűlést arra, hogy a választókerületek lakosságszámát igazítsa a mindenkori lakosságmozgáshoz. A parlament nem tett eleget alkotmányos kötelezettségének, a 176 egyéni választókerület határa ugyanott húzódik, ahol 1990-ben.

Az egyes választókerületek lélekszáma között így nagy különbség van, ez pedig sérti az egyenlő választójog elvét - írja a Political Capital, amely szerint a veszprémi 6. választókerületben körülbelül két és félszer annyit ér egy választó szavazata, mint a legtöbb választópolgárral rendelkezőben pesti 4. választókerületben. Utóbbiban ugyanis kétszer annyian laknak.

Az alkotmánybírósági határozat figyelmen kívül hagyása így a következő parlamenti választásnál komoly jogbizonytalanságot eredményezne, hiszen erre hivatkozva bárki megóvhatná a végeredményt - olvasható a közleményben. Erre a helyzetre próbálja a Political Capital azzal felhívni a figyelmet, hogy a januári időközi választás ellen - függetlenül annak eredményétől - kifogást fog benyújtani az illetékes választási bizottsághoz. Az időközi választást azért tartják, mert Gegesy Ferenc SZDSZ-es képviselő szeptember közepén lemondott a mandátumáról.

A posta ezen a héten kézbesíti az érintetteknek a január 11-én esedékes ferencvárosi időközi országgyűlési választásra az ajánlószelvényeket - közölte kedden Temesi Sándor, az önkormányzat sajtófőnöke. A választáson azok indulhatnak, akik december 19-éig 750 érvényes szelvényt összegyűjtenek. A Fidesz várhatóan Bácskai János helyi önkormányzati képviselőt, az MSZP Bánsághi Tamás alpolgármestert, az SZDSZ John Emese fővárosi politikust indítja, de az MTI úgy tudja, rajtuk kívül még legalább négyen szállnak versenybe a mandátumért.