Foltos alsógatyából végez hűtlenségi tesztet egy cég

Vágólapra másolva!
Egy budapesti cég megbízásra DNS-teszt segítségével buktatja le a hűtlen partnereket, de végez apasági teszteket is. Ehhez foltos alsónemű, lepedő, de egy hajszál vagy használt papírzsebkendő is elég. Egyre népszerűbb a szolgáltatás annak ellenére, hogy a párjukra fétékeny ügyfelek a jogvédők szerint személyes adatokkal élnek vissza jogtalanul - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A budapesti székhelyű Genetech Kft. így hirdeti magát: "Lelki béke - DNS-vizsgálaton keresztül". A cég többek között apasági tesztek elvégzését vállalja, de hűtlenkedő partnerek lebuktatását is elvégzi DNS-teszt segítségével. A mintákat az ügyfelek akár névtelenül is beadhatják, a vizsgálathoz nem kell semmilyen személyes adat - írja a Népszabadság.

Az ügyfelek száma a cég szerint évről évre növekszik. "Már négy éve létezünk, de még mindig sok a tévhit a szolgáltatásainkkal kapcsolatban" - mondta a lapnak Főczén Amália, a Genetech ügyvezetője. Szerinte a legtöben azt hiszik, hogy apasági vizsgálatot csak bírósági eljárásban kérhetnek.

Egyelőre többen kérik az apasági vizsgálatot, mint az "Ő az igazi?" szlogennel hirdetett hűtlenségi tesztet, de utóbbi iránt is egyre többen érdeklődnek - mondta a Népszabadságnak az ügyvezető. Ehhez csak mintát kell hoznia annak, aki valamiért hűtlenségre gyanakszik. Legtöbbször foltos ruhát, alsóneműt vagy lepedőt hoznak az ügyfelek. Ezeken a cég emberei először ondókimutatást végeznek, majd ha kiderül, hogy valóban ondóról van szó, a mintát összevetik az ügyfél mintájával. Ugyanakkor már egy hajszálból is meg tudják mondani, idegen nő vagy férfi járt-e a partnernél.

A cég honlapja szerint a következő mintákból nagy valószínűséggel ki lehet nyerni DNS-t: szájnyálkahártya-törlet, kitépett hajszál, használt intimbetét, rágógumi vagy fogkefe, elektromos borotva szőrmaradványokkal, cigarettacsikk, megnyalt bélyeg vagy használt papírzsebkendő. A DNS-vizsgálat 3-5 nap alatt készül el, a mintákat az Egyesült Államokba, Salt Lake City-be küldik elemzésre. Az apasági vizsgálat 126 ezer, a hűtlenségi vizsgálat 162 ezer forintba kerül - írja a Népszabadság.

A Társaság a Szabadságjogokért adatvédelmi programvezetője, Hüttl Tivadar szerint a cég tevékenysége nem ütközik ugyan tételes jogi rendelkezésbe, de mindenképpen aggályos. A hűtlenségi tesztek ügyfeleinek magatartását pedig határozottan jogellenesnek tartja. Mint a lapnak elmondta: ahhoz, hogy valakinek a különleges adatait használják, az illető írásbeli hozzájárulása kell. A DNS pedig különleges adat, tehát a jogász szerint a féltékeny partnerek ebben az esetben személyes adatokkal élnek vissza.