Járványt terjesztő trópusi csigát találtak a magyar határon

Vágólapra másolva!
Veszélyes paraziták hordozására képes trópusi csigafajra bukkantak magyar zoológusok Bihar megyében - írja a Népszabadság. A csigák vérmételykórt hordozhatják, amely a malária után a legtöbb embert megfertőző parazitás betegség. A Magyarországon talált csigákban egyelőre nem mutatták ki a parazitát.
Vágólapra másolva!

Veszélyes paraziták hordozására képes trópusi csigafajra bukkantak magyar kutatók a magyar-román határtól mintegy 50 kilométerre fekvő Bihar megyei Robogányban. A csigafaj most először jelent meg Európában - írja a Népszabadság.

A Biomphalaria tenagophila nevű dél-amerikai csigafaj egyike a vérmételykór hordozóinak. A vérmételykór egy, a vérerekben megtelepedő laposféreg okozta megbetegedés. A malária után ez a legtöbb embert megfertőző parazita okozta betegség.

A vérmételykór jobbára csak a Föld meleg égövi területeire jellemző, mivel a férgek lárvái olyan csigafajokban fejlődnek, amelyek csak a soha be nem fagyó, melegebb vizekben tudnak megélni. Ezeknek a csigafajoknak a mérsékelt égövben való megjelenésére és tartós megtelepedésére eddig senki sem számított.

A Bihar megyei populációra véletlenül bukkant rá két magyar zoológus. Az általuk talált csigákat anatómiai és molekuláris biológiai módszerekkel a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán azonosították. Vérmételylárvákat eddig még nem találtak a robogányi csigákban. Tehát a most felfedezett állomány pillanatnyilag nem jelent közvetlen közegészségügyi veszélyt.