Magyar kontóra szennyezik a környezetet a spanyolok is

Vágólapra másolva!
Újabb jelentős szén-dioxid kvótát értékesített Magyarország; ezúttal Spanyolország fizetett azért, hogy jobban szennyezhesse a környezetet a magyarok kontójára. Magyarországnak azért van értékesíthető kibocsátási kvótája, mert elérte, hogy a szocialista nehézipar összeomlása előtti szinthez képest mérjék az ország által kibocsátott szennyezőanyag csökkenését, és így bőven túlszárnyalta a kiotói elvárásokat.
Vágólapra másolva!

Belgium után Spanyolország is szén-dioxid-kibocsátási kvótát vásárolt Magyarországtól. Ez volt az eddigi legnagyobb eladott kvótamennyiség - olvasható a karbonpiacon a legfőbb információs forrásként szolgáló Point Carbon internetes oldalán. Az üzletről Szabó Imre környezetvédelmi miniszter nyilatkozott a Point Carbonnak.

Korábban, még szeptemberben, Belgium vásárolt 2 millió tonnányi magyar szén-dioxid-kibocsátási egységet: a minisztérium szerint az volt az első kibocsátási kvótaértékesítés a világon, bár állításukat a szerződések körüli titkolózás miatt bizonyítani nem tudták.

Magyarország korábban, a Kiotói Jegyzőkönyvben vállaltaknak megfelelően visszafogta az üvegházhatású gázok kibocsátását, mivel azonban a csökkenés a vállalt 6 százalékon túl további mintegy 26 százalékot tett ki, az országnak lehetősége van arra, hogy a megtakarított kibocsátási kvótát értékesítse. A látványos kibocsátás-csökkenés ugyanakkor nem a tudatos környezetvédelmi intézkedéseknek köszönhető, hanem annak, hogy Magyarország elérte, ne az 1990-es értékekhez képest kelljen visszafogni a kibocsátást, hanem az 1985-87-es szinthez képest.

Ezzel azért jártunk jól, mert Magyarország kibocsátása 1985-87-ben 115 millió tonna volt, 1990-re a nehézipar összeomlása miatt 98 millióra esett vissza. Magyarország ennek köszönhetően idén 15-25 millió tonnányi szén-dioxid kvótát értékesíthet - mondta az [origo]-nak a belga ügylet nyilvánosságra hozatala után Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár. Ha az első kör lezárul, a minisztérium várhatóan novemberben nyilvánosságra hozza, mennyi pénz folyt be az üzletből összesen - mondta Oláh.

A klímabevételekből - a Nemzeti Éghajlat-változási Stratégia prioritásaival összhangban - magyar klímavédelmi beruházásokhoz teremtenek forrásokat. A zöldtárca egy olyan támogatási rendszert működtet majd a befolyó összegekből, amely többek között a lakossági és közszféra kibocsátás-csökkentését segíti elő.