A szlovák kérdésen osztozkodott Sólyom, Szili és Gyurcsány

Vágólapra másolva!
A szlovák-magyar viszonyról tárgyalt Sólyom László köztársasági elnök Szili Katalin házelnökkel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel csütörtök reggel. A közjogi méltóságok arról egyeztettek, ki milyen módon tud segíteni a két ország elmérgesedett kapcsolatának rendezésében.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a Sándor-palotában fogadta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A megbeszélésen közösen áttekintették a szlovák-magyar viszonyt az elmúlt időszakban kedvezőtlenül befolyásoló konfliktusokat - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A három állami vezető arról tárgyalt, hogy "más-más közjogi funkciójukból eredően milyen eszközökkel járulhatnak hozzá a két ország közötti feszültség enyhítéséhez" - tették hozzá.

Gyurcsány Ferenc szombaton találkozik Robert Fico szlovák kormányfővel a szlovákiai Révkomáromban (Komárno). Az Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülése után a miniszterelnök bejelentette, hogy a szombati megbeszélésen Magyarország közös nyilatkozatot szeretne elfogadni Szlovákiával a szélsőségesek elítéléséről. Gyurcsány szerint kulcskérdés lesz a szlovákiai magyar oktatás helyzete, illetve kérni fogja a szlovák kormányzat vizsgálat anyagát a dunaszerdahelyi eseményekről.

A kormányfői találkozó hírére kedden Szili Katalin is bejelentette, hogy ő is tárgyalna szlovák partnerével, szerdán pedig Sólyom László köztársasági elnök is azt mondta, hogy célszerűnek tartana egy találkozót a szlovák elnökkel.

Megvárják a nyilatkozattal a találkozókat

Az Országgyűlés egyelőre nem fogad el politikai nyilatkozatot a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke már a házbizottság csütörtöki ülése után. A frakciók ugyanis megállapodtak abban, hogy ez a kérdés addig nem kerül napirendre, amíg a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök nem találkozott szlovák partnerével.

Szili Katalin azt is bejelentette: kezdeményezi a szlovák házelnöknél, hogy vonják vissza a határozatot, amely szerint a pozsonyi törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, a magyar Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, vagy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) munkájában. Ezt a miniszterelnök is kezdeményezi majd a szombati kormányfői találkozón.