Nem hallgattatta el a Szigetet a bíróság

Vágólapra másolva!
Első fokon a Sziget fesztivál javára döntött a bíróság az újpesti önkormányzat elleni perben, bár kimondta, hogy a fesztivál birtokháborítást követett el. A fesztivált szervező Sziget Kft.-t Újpest perelte be, mert szerinte túl hangos. A IV. kerület éjszakára elnémította volna a fesztivált, de a bíróság máshogy döntött.
Vágólapra másolva!

Továbbra is mehet éjszaka a zene a Sziget fesztiválon - erről döntött első fokon a bíróság a Sziget Kft. és az újpesti önkormányzat közötti perben. A IV. kerület még 2006-ban perelte be a Szigetet, mert szerintük birtokháborítást követ el azzal, hogy túl nagy zajt csap a környéken. Az újpesti önkormányzat a bíróságon azt akarta elérni, hogy este 10 és reggel 6 óra között intsék csendre a fesztivált - ennek teljesítése gyakorlatilag a Sziget végét jelentette volna.

Csütörtökön első fokú ítéletet hirdetett az illetékes IV. és XV. kerületi bíróság. E szerint 2007-ben a tanúvallomások és szakértői vélemények szerint a Sziget túllépte a megengedett zajhatárt, és ezzel birtokháborítást követett el. A bíróság megtiltotta, hogy a Sziget a jövőben is átlépje a megengedett zajszintet, vagyis kötelezte a fesztivál szervezőit zajcsökkentő beruházásokra. Az este 10 és reggel 6 közötti teljes csend elrendelését viszont elutasította a bíróság.

Kató Balázs, az újpesti önkormányzat jogi képviselője azt mondta, csak akkor döntenek a fellebbezésről, ha az írásos ítéletet megkapták. Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője a tárgyalás után kijelentette: bár számukra a döntés siker - hiszen a fesztivál működhet tovább -, mégis fellebbeznek, mert szerintük nem lépték át a megengedett zajszintet.

A jogszabályok szerint a Hajógyári-szigetről kiszűrődő zaj legfeljebb 45 decibel lehet, de ezt egyedi esetekben 10 decibellel megnövelheti a rendezvényt engedélyező hatóság. Ez a Sziget esetében a III. kerület, amely eddig minden évben megnövelte a határértéket. Az így 55 decibelesre nőtt maximumot 2007-ben túllépték, de 2008-ban már nem - hangzott el az indoklásban a bíróságon.

"A mostani állapitnak nincs értelme"

Derce Tamás, Újpest polgármestere a döntés után közölte: nem az a céljuk, hogy a Sziget fesztivál megszűnjön, hanem az, hogy "megtalálják a legkisebb közös többszöröst", amivel mindkét fél jól jár. A főváros önkormányzatának is végig kellene gondolnia egy másik helyszín keresésének lehetőségét - tette hozzá. A polgármester megfogalmazása szerint "nagyon nagy értelme ennek a mostani állapotnak nincs". Az újpestiek egy része az egyhetes fesztivál idejére elutazik Újpestről, mert zavarja a rendezvény hangereje az éjszakai pihenésüket, ez pedig jogi értelemben birtokháborítást jelent - mondta.

Derce Tamás szerint a fesztivál szervezőinek kompromisszumra kellene törekedniük az újpesti önkormányzattal, és nem "hecckampányt kellene folytatni ellenük a sajtóban"; inkább keressenek technikai megoldást arra, hogy ne zavarják az ott élőket. Már csak azért is törekedniük kellene erre a szervezőknek, mert az Óbudai-szigeten lakóparkokat terveznek felépíteni - közölte a polgármester.