Kósa: Debrecen megelőzte az országot

Vágólapra másolva!
A gazdaság fejlesztése érdekében Debrecenben nem kell adót csökkenteni, a város ugyanis, megelőzve az országot, ezt már másfél évvel ezelőtt megtette - mondta Kósa Lajos polgármester az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A város fideszes polgármestere emlékeztetett rá: az önkormányzat helyi adórendeletének módosításával kedvezményekben részesíti a magasabb hozzáadott értéket képviselő befektetőket, ipari és szolgáltató cégeket.

A 2 százalékos helyi iparűzési adó alapjából így levonható például a licencdíj, vagy a K+F költség, aminek eredményeként egy év alatt megtelt az egyik ipari park, 5-6 IT-service központ települt a városba.

Fejlesztenek Debrecenben a cégek

A legutóbb beköltöző cég a belfasti székhelyű GEM volt.

Debrecenben fejleszt a Richter és a TEVA gyógyszergyár, valamint az amerikai National Instruments - tette hozzá.

Vita a Pénzügyminisztériummal

Debrecen iparűzési adóbevétele évente 6-7 milliárd forint. Tájékoztatása szerint a magasabb hozzáadott értéket képviselő cégeknek biztosított adókedvezmény miatt a város önkormányzatának folyamatos vitája van a Pénzügyminisztériummal.

A közigazgatási hivatal beadványa alapján az ügyben az Alkotmánybíróság mondja ki a végső szót - tette hozzá Kósa Lajos.

Együttműködés Nagyváraddal

Közben a Népszabadság szombati számában arról ír, hogy nagyváradi és debreceni egyetemi szakemberek a Debrecen-Nagyvárad agglomeráció fejlesztési lehetőségeit tanulmányozzák. A kutatók a határmenti régiók együttműködését vizsgálják a Jean Monnet Intézet - amely a hasonló nevű brüsszeli alapítvány támogatásával jött létre - keretei között.

Az együttműködés a tervek szerint kiterjedhet majd a magyar-román határ két oldalán lévő két város között a turizmusra, a repülőterek kooperációjára és a közös oktatási, képzési és tudományos programokra is.