Egységes tarifákat vezetett be az MSZP a hiányzók büntetésére

Vágólapra másolva!
Az MSZP parlamenti frakciója egységes büntetési tarifákat szab ki a szavazásokról távolmaradó képviselőkre és a frakció álláspontjával ellentétesen szavazókre. A tévedésből rosszul szavazó MSZP-s 50 ezer forintos büntetést kap, aki ezt tudatosan teszi, 100 ezer forintot fizet, az igazolatlan hiányzásért 250 ezer forintos büntetés jár.
Vágólapra másolva!

Az MSZP parlamenti frakciója egységes büntetési tételeket szab ki azokra a képviselőkre, akik távol maradnak a szavazásoktól vagy a frakció álláspontjával ellentétesen szavaznak - közölte az MTI.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a képviselőcsoport az etikai bizottság javaslata alapján döntött az ellentétesen szavazó képviselők vagy a hiányzók büntetéséről. Ez szavazásonként általában 50 ezer forintos büntetést jelentett. A frakció hétfői döntésével egyszerűsítették az eljárást: általános szabályokat alkottak, így az etikai bizottságnak nem kell minden esetben eljárnia.

Az új szabályok szerint az az MSZP-s, aki tévedésből szavaz rosszul, 50 ezer forintos büntetést kap, de egy nap alatt nem vonható le tőle 100 ezer forintnál nagyobb összeg hibás voksolásért.

100 ezer forintra bírságolják azt, aki egy szavazásnál tudatosan helyezkedik szembe a frakcióval, de ennek összege sem lépheti túl a 200 ezer forintot egy nap alatt. A szavazásokról való igazolatlan hiányzásért ezentúl 250 ezer forintos büntetés jár.

A kisebbségi kormányzás óta a legnagyobb pénzbírságot, 250 ezer forintot Hagyó Miklósnak kellett kifizetnie, amikor egy nap alatt öt szavazásról maradt távol.