Vágólapra másolva!
Bár az Új Tulajdonosi Programból nem lett semmi, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már leszerződött a marketing-kommunikációs feladatokra, és több mint 122 millió forint kötelezettséget vállalt különböző ügynökségek felé. A programot még februárban harangozta be Gyurcsány Ferenc, a lényeg az lett volna, hogy jelentős tömegek jussanak kedvezményesen állami cégek részvényeihez.
Vágólapra másolva!

122,5 millió forint értékben vállalt kötelezettséget a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a november 12-én - a világgazdasági válságra hivatkozva - hivatalosan is lefújt Új Tulajdonosi Programmal kapcsolatban - közölte az [origo] érdeklődésére a vagyonkezelő. Az összeg egy részét már ki is fizették, az elszámolás a cég szerint 2008 év végére zárul le.

Az MNV közbeszerzési eljárással választotta ki a program marketing-kommunikációs feladatainak elvégzésére a Young & Rubicam reklámügynökséget, a Próbakő Kommunikációs ügynökségből és a Comp-Let Event & Party Service ügynökségből álló konzorciumot, illetve a Mediaedge:cia média ügynökséget és a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft.-t.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2008. február 18-án, évértékelő beszédében jelentette be, hogy lehetőséget teremtenek arra, hogy az állampolgárok néhány ezer, esetleg millió forint értékben tulajdont szerezzenek egyes állami cégekben. A kormány március 4-i határozatával 1,6 milliárd forintot adott az általános tartalékból az MNV-nek a program végrehajtására. A november 12-én megjelent kormányhatározat szerint a cégnek ezzel december 3-ig kell elszámolnia, illetve visszafizetnie a maradványt a kincstárba.

Sokáig vita folyt arról, hogy mely cégek részvényeit vonják be a programba. A kormány végül szeptemberben döntött úgy, hogy az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK), a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) részvényeiből juttat kedvezményesen a lakosságnak. A kormányhatározat szerint személyenként 250 ezer forint értékű részvényhez lehetett volna kedvezményesen hozzájutni.

A program ugyanakkor a három cég privatizációját is jelentette volna: az AÁK-t a kormány 100 százalékban eladásra szánta, az MVM 75 százalék plusz 1 szavazati jogot biztosító részét értékesítették volna, míg a MAVIR részvényeinek 25 százalék mínusz 1 szavazat és 50 százalék mínusz 1 szavazat közti részét dobták volna piacra. Ez a portfólió pedig jóval nagyobb annál, mint amit a Pénzügyminisztérium terveiben potenciális vevőként szereplő 700 ezer ember megvásárolhatott volna.