Tisztázták a verekedő diákot megállító idős férfit

Vágólapra másolva!
Felülvizsgálta az ügyészség azt a korábbi döntését, amellyel megrovásban részesített egy férfit, aki megállított egy verekedő általános iskolás diákot. Az ügyész szerint bárki közbeavatkozhat egy utcai verekedés láttán, de azért ennek is vannak korlátai.
Vágólapra másolva!

Bodor Imrét egy 2006 tavaszán történt eset miatt részesítették ügyészi megrovásban. Egy szolnoki általános iskola kerítésénél egy diák bántalmazott egy nála fiatalabb gyereket, ő pedig közbeavatkozott, és a verekedő tanulót bevitte az iskola igazgatójához. Az idős férfi ellen feljelentést tettek a gyerek szülei, és az ellene induló eljárásban az ügyészség megrovásban részesítette - számolt be a történtekről a Szolnok-Jászkun Online nevű lap.

Az internetes újság csütörtökön interjút közölt Varga Árpád megyei főügyészhelyettessel, aki elmondta, hogy felülvizsgálták a döntést, és megállapítottak, hogy Bodor Imre nem követett el bűncselekményt, így az eljárást is megszüntették ellene.

"Ha azt látjuk, hogy az utcán bántalmaznak valakit vagy annak akár csak közvetlen veszélye is fennáll, közbeavatkozhatunk" - közölte Varga, hozzátéve azonban, hogy az elhárításnak megvannak a korlátai. Szerinte például ha gyerekek verekednek, és egy felnőtt közbelép, akkor "az első dolga az, hogy felszólítja őket, hagyják abba a verekedést". A főügyész szerint ha a gyerekek ennek nem tesznek eleget, akkor a felnőtt "nyilvánvaló erőfölényénél fogva megteheti, hogy lefogja a támadót, esetleg arrébb taszíthatja", sérülést azonban nem okozhat a gyereknek.

Bodor Imre a lapnak azt mondta, hogy miután nyilvánosságra került az ügye, sok együttérző telefonhívást és sms-t kapott. "Most, hogy a megyei főügyészség törölte a megrovást, visszatért a magyar igazságszolgáltatásba vetett hitem" - tette hozzá.