Ismét elítélték a gyermekeikért pénzt kérő szülőket

Vágólapra másolva!
Első fokon letöltendő fegyházbüntetést kapott az a pár, akik pénzért akarták örökbeadni két gyermeküket. A szülőket már korábban is elítélték, amiért pénzt kértek a másik gyermeküket örökbefogadó Terry Blacktől. Az első kisfiútól egymillió forintért, egy másiktól pedig egy használt autó fejében váltak meg. Az elítélt anya összesen kilenc gyereket szült, de csak egyet nevel ő.
Vágólapra másolva!

Emberkereskedelem elkövetése miatt fegyházbüntetésre ítélte a XVIII-XIX. Kerületi Bíróság pénteken első fokon azokat a szülőket, akik a vád szerint anyagi ellenszolgáltatásért adták örökbe két gyermeküket egy házaspárnak. A bíróság az örökbe fogadókat is bűnösnek találta. Az apa, V. György két év és két hónap, az anya, V. Éva másodrendű vádlott két év és nyolc hónap letöltendő fegyházbüntetést kapott. Az örökbefogadó házaspárt és V. György édesanyját - aki az ítélet szerint felbujtóként követte el az emberkereskedelmet - szintén elítélték.

A szülőket nem először találta bűnösnek a bíróság: korábban felfüggesztett szabadságvesztést kaptak, amiért 2001-ben pénzért adták örökbe kisfiukat, Danikát a Terry Black néven ismert Rácz Károlynak. Az alkudozásról Rácz rejtett kamerás felvételt készített, és feljelentést tett a szülők ellen. Több évi jogi huzavona után végül 2005-ben jogerős határozat mondta ki, hogy Terry Black örökbe fogadhatja a kisfiút.

A mostani, nem jogerős ítélet szerint a 2000-ben született Ádámtól egymillió forintért, a 2002-ben született Tamástól pedig egy használt autó fejében váltak meg a szülők. V. Éva azt állította a gyámhatóságnak, hogy Ádámnak B. Zoltán a vér szerinti apja, ezért akarja örökbe adni neki és feleségének. Ádám után született Danika, aki Terry Blackhez került, majd őt követte Tamás, akit szintén örökbe fogadott a B. házaspár. Később V. Éva - időközben elhunyt - édesanyja bejelentésére eljárás indult Ádám örökbeadásával kapcsolatban. A szakértői vizsgálatok ezután megállapították, hogy B. Zoltán nem lehet a gyerekek apja, mert nemzőképtelen, a vér szerinti apa V. György, aki a fiú születésekor 16 éves volt.

B. Zoltán és felesége azzal védekezett, hogy csak nehéz anyagi helyzetük miatt akartak segíteni V.-éknek. Céljuk az volt, hogy a gyerekeket egészséges kismama szülje meg. A bíróság ezt az érvelést nem fogadta el, ezért B. Zoltánt - mivel korábban más jellegű bűncselekmény miatt felfüggesztett büntetést szabtak ki rá - egy év hat hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, feleségét egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte emberkereskedelem miatt. V. György édesanyja azért kapott - szintén felfüggesztve - két év börtönt, mert ő volt az, aki az első gyerekeladást megszervezte.

V. Éva kilenc gyereket szült, de csak egy van nála. Kettőt V. Györgyné, kettőt a B. család, kettőt Terry Black nevel, egy otthonban van, egyet pedig nevelőszülőkhöz helyeztek el. A tárgyaláson V. Éva sírva azt mondta: bűnösnek érzi magát emiatt. Arról is beszélt, hogy most végre normális életet él - korábban prostitúcióból tartotta fenn magát -, és úgy érzi, a gyerekek jó helyen vannak a B. családnál, akik nagyon szeretik, és tisztességesen nevelik őket.