Nincs pénz a szülők kórházi elhelyezésére

Vágólapra másolva!
Nincs elég pénz arra, hogy a beteg gyerekek szüleit elhelyezzék a korházakban, valamint a körülmények sem megfelelőek, annak ellenére, hogy mindezt törvény írja elő. Az ügyben a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója az egészségügyi miniszter segítségét kérte - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi miniszter segítségét kérte a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, mert nincs pénz és a körülmények sem megfelelőek, hogy a szülők a nap 24 órájában beteg gyermekük mellet legyenek, miközben ezt a törvény garantálja - írja a Magyar Nemzet.

Harmat György, a kórház főigazgatója azt mondta a lapnak: a szülők férőhelyet vesznek el, a biztosító napi 2900 forintot térít ezért a kórháznak, amelynek a szülő napi háromszori étkezését is biztosítania kell. Probléma az is, hogy a szülők elhelyezése is beleszámít a teljesítménybe, vagyis csökkenti az elvégezhető gyógyító beavatkozások számát.

A főigazgató szerint a finanszírozás összegét a szülők után legalább annyira kellene emelni, mint amekkora az ár egy középkategóriás szállodában, valamint fontos lenne az is, hogy ne tartozzon a kórház által végezhető teljesítmények közé. Szükség lenne arar is, hogy forrásokat kapjanak a megfelelő körülmények kialakítására, például a szobához fürdőszobák kialakítására.

A főigazgató elmondta, hogy még nem kezdődtek tárgyalások a miniszternek megküldött segélykérése nyomán. Kovácsy Zsombor az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke elismerte, hogy a jogszabály nem szabályoz bizonyos részleteket.