Vágólapra másolva!
Van élet a cégen kívül - ezt kellene megtanulnia annak a több ezer embernek, akik az utóbbi hetekben elvesztették a munkájukat. Bár az elbocsátó cégek nem mind a gazdasági válsággal indokolják a leépítéseket, a krízis sok helyen nyomot hagy maga után, a gazdasági miniszter pedig nyíltan megmondta: még csak most jön a neheze, ezrek válhatnak munkanélkülivé. Az [origo] a leépítések első áldozatait kérdezte.
Vágólapra másolva!

"Nem tudom, mi lett ezzel a céggel. Siralmas a hangulat" - csóválta a fejét egy ötven körüli asszony, amikor a General Electric (GE) Nagykanizsai Fényforrásgyárában tervezett leépítésekről kérdeztük. Minden hétköznap kettőkor, műszakváltáskor dolgozók százai igyekeznek dolgozni az Izzóba - hamarosan 230-cal kevesebben lesznek. A GE szerint az elbocsátási hullámnak az időbeli egybeesés ellenére nincs köze a gazdasági válsághoz, arra "az európai fényforrás-üzletág versenyképességének fenntartása" miatt van szükség. Emiatt összesen nyolc hazai gyárukban csökkentik a termelést, a győri üzemet pedig - itt 100 ember dolgozik - teljesen bezárják. A munkások első csoportja, 193 ember, december 19-én távozik, a többiek január közepén.

Nincs már munka, mennie kell - csak ennyit mondtak egy középkorú nőnek, aki tizenhét és fél éve dolgozik a nagykanizsai Izzóban, néhány hónappal ezelőttig alkalmazottként, azóta egy bt.-n keresztül. A névtelenséget kérő, nyolc általánost végzett nő azt mondta, komoly bajba kerülhet a közeljövőben, mert a családjával nemrégen vettek lakást jelzáloghitelre. "Majd elmegyek talán feketén dolgozni" - vonta meg a vállát a kérdésre, hogy mihez kezd. "Nincs lehetőség Kanizsán" - tette hozzá egykedvűen.

A megkérdezett GE-dolgozók szerint az a legrosszabb, hogy még senki nem tud biztosat: egy bizottság dönti el, ki megy és ki marad, arról azonban csak pletykák vannak, hogy milyen szempontok alapján. Lehetett jelentkezni azok közé, akik első körben mennek el, de várhatóan nem minden jelentkező kerül be közéjük. Nem dobja fel a hangulatot az sem, hogy a GE - így tudják a dolgozók - csak levélben értesíti majd az elbocsátottakat. "Az milyen, hogy levélben közlik?" - méltatlankodott egy férfi.

Bár a lehetőségekhez képest magas végkielégítéssel és a további segítség ígéretével távoznak majd, "sokan nem tudják elképzelni, hogy az Izzón kívül is van élet" - fogalmazott az egyik munkás. A fényforrásgyár a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. "Nagykanizsán nehéz elhelyezkedni a szakmámban a korom miatt" - mondta a 47 éves Horváth Lászlóné, aki még nem tud arról ugyan, hogy elvesztené az állását, de "van félnivalója", mert kölcsönzött munkaerő. Az asszonynak három iskolás fia van, és hitelt is vettek fel. A fenyegető munkanélküliség tetejébe a törlesztőrészleteket is emelgetik - tette hozzá.

Az [origo] által megkérdezett munkások egyetértettek abban, hogy Nagykanizsán kevés a munkalehetőség, amivel azonban nem ért egyet a helyi foglalkoztatási szolgálat vezetője. Pölöskei János, a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ nagykanizsai kirendeltségének igazgatója szerint a műszerészek például valószínűleg el tudnak majd helyezkedni, és a többieknek is van erre esélyük - ha nem is Nagykanizsán, de a környéken.

Egy munkaügyi szakember szerint a GE-elbocsátások nem köthetők a gazdasági válsághoz, amely még nem érte el a régiót. Viszont a Nyugat-Dunántúl erősen függ az autóipartól - erre az ágazatra terjedt át az elsők között a kibontakozó pénzügyi válság. Bár az elbocsátásokra vagy átmeneti leállásra kényszerülő hazai cégek nem mindig a válsággal indokolják a csoportos létszámleépítéseket, azok időben mégis egybeesnek vele. A megrendelések csökkenését a cégek általában a leépítések okai között említik, de a válság előtt kialakult nehéz helyzetükre, átszervezésekre, finanszírozási problémákra, a szezonális munkák végére is hivatkoznak.

Egy hónap szünet, napról napra rosszabb

A törökszentmiklósi IEC Kft. a válság hatásai miatt kényszerül egész decemberre felfüggeszteni a termelését. A cég autókhoz gyárt villamos részegységeket, a megrendelések viszont a közelmúltban csökkentek, a legyártott készletek felhalmozódtak - nyilatkozta korábban Kamarás Csaba ügyvezető. A dolgozóknak a szünet idejére megszűnik a munkaviszonya, januárban pedig új szerződéssel kezdhetnek megint dolgozni.

"Nagyon sokan nem hiszünk már ebben az újraindulásban" - írta az [origo] megkeresésére Szabó Gáborné, aki az IEC-nél dolgozik. A gyár december 5-ig még működik, de sokan már más állás után néztek, így egyre kevesebben járnak be dolgozni - írta. A cég a dolgozóknak azzal indokolta a leállást, hogy túltermelésben vannak - Szabóné szerint már a februárra megrendelt árut gyártják -, és a Ford autógyár csökkentette a megrendeléseket. A dolgozókat megkérték, hogy decemberre mindannyian maguk mondjanak fel, "mert ha ki kell fizetni a végkielégítést, akkor csődbe megy és nem tud újraindulni a cég januárban" - magyarázta Szabó Gáborné. Az asszony férje mezőgazdasági munkás, a tél közeledtével egyre kevesebb a munkája. Két középiskolás gyereküket kell eltartaniuk a megmaradt keresetből, nőnek a rezsiköltségek és a hitel-törlesztőrészletek is. "Nagyon kilátástalannak látom ezt az egészet" - írta az asszony.

Forrás: MTI

A bonyhádi Aspöck Kft. a megrendelések visszaesése miatt
lefújta a létszámbővítést

A válság - legalábbis több általunk megkérdezett munkavállaló szerint - nem csak elbocsátásokban, hanem közvetve is érezteti a hatását. Egy IT-disztribútor cég, a CHS Hungary dolgozója szerint bár leépítésről nincs szó, az eddigi "vevődömping" csökkenésén és a forgalmazott árumennyiségen már érzik a változást. Egy asszony pedig, akit a válságtól függetlenül bocsátottak el májusban a nagyigmándi Nypro Hungary Kft.-től, azt mondta: a férje fuvaros vállalkozó, és egy-két hónapja egyre tisztábban látszik, hogy kevesebb a szállítói megrendelés. "Napról napra romlik a helyzet" - tette hozzá.

Sorjáznak a hírek az elbocsátásokról

A megrendelések csökkenésével szembesült a hatvani Bosch-gyár, a világ legnagyobb autóipari beszállítójának magyarországi leánycége is - innen 68 embert küldenek el. Bajba került a lakókocsikat gyártó, Nagyorosziban működő Knaus Kft. is, amely talán kénytelen lesz csődöt bejelenteni, ha nem jut pénzhez külföldi anyacége.

Az amerikai központú, vezető elektronikai összeszerelő vállalatról, a tatabányai Sanmina-SCI-ről a hónap elején írta a távirati iroda, hogy 400 fős leépítést tervez. A Reuters az Audi Hungária Kft.-ről jelentette október végén, hogy a részmunkaidős dolgozók ötödének elküldését tervezi. A győri Audi ehelyett a napokban azt jelentette be, hogy december közepétől kettő-négy hétre leállítja a járműgyártását. Lőre Péter kommunikációs igazgató szerint a cég "termelését a Volkswagen konszern gyárainak menetrendjéhez igazítja". Elbocsátásokról nem nyilatkozott, csak annyit mondott: a piaci változásokra "a bérmunkaerő rugalmas alkalmazásával" reagálnak.

"Állást keresek, tudsz valamit?"

Még októberben jelentette be a japán tulajdonú Shinwa konszern, hogy miskolci gyárából csaknem száz alkalmazottat, dolgozóinak csaknem ötödét elbocsátja. Az európai és ázsiai autógyárak gépkocsikba szerelendő rádió- és hifi-berendezések gyártásában közreműködő cég miskolci érdekeltségének a jövő évi megrendelései - főleg az autóipar recessziója miatt - csökkennek, ezért kell megválniuk alkalmazottaik egy részétől - közölte Mátó Tibor, a cég hr-igazgatója, aki szerint az elbocsátás nem függ össze a pénzpiaci válsággal.

A műszaki cikkeket árusító Elektropont üzletlánc október 31-én minden üzletét bezárta fizetésképtelenség miatt, a felszámolás hónapokon belül kezdődhet meg. Az összesen 70 üzlet bezárásával körülbelül 250 ember munkája szűnt meg. Az Elektropont-dolgozók iwiw-es adatlapjai közül nem egyen megjelentek az "állást keresek, tudsz valamit?" jellegű bejegyzések.

A Nokia komáromi gyárában a tavalyinál hosszabb időre áll le a termelés a két ünnep között. Az ötezer embert foglalkoztató gyárban csak a termelő egységek állnak le, a raktározás, kiszállítás működik. A cég azzal indokolta a szünetet, hogy "dolgozóik régi kérését teljesítik a termelés ünnepek közti leállításával".

Még ide sem ért igazán a válság

Novemberben hat cég tervez elbocsátást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ez összesen 511 dolgozót érint. A leépítések oka a - meg nem nevezett - cégek szerint megrendelés-hiány, finanszírozási problémák és a szezonalitás - közölte az észak-alföldi munkaügyi központ. A központ vezetője, Temesfalvi Miklós szerint ugyanakkor a válság hatásai még nem érték el a megyét, később várhatók nagyobb csoportos létszámleépítések.

Forrás: MTI

Az Audi több hétre leállítja az autógyártást Győrben

A Dél-Dunántúlon (Baranya, Somogy és Tolna megyében) is hat cég jelentett be elbocsátást a régió munkaügyi központjában, ez 554 munkavállalót érint. Ez az előző évi adatok több mint duplája. A leépítéseket feldolgozóipari, kereskedelmi és építőipari cégek jelentették be. Heves megyében egy hónap alatt 309 ember leépítéséről szóltak a cégek a helyi foglalkoztatási szolgálatnak - köztük a már említett Bosch.

Bajnai: ezreket küldenek majd el

Számítani kell arra, hogy Magyarországon a következő hetekben ezres nagyságrendben szűnnek meg a munkahelyek - jelentette ki Bajnai Gordon gazdasági miniszter a hétvégén. Bajnai úgy számolta, két héttel ezelőtt 1400 munkahely szűnt meg, és a közeljövőben további 1760 fős elbocsátásra kell számítani. Vagyis hetente 1500-2000 munkahely szűnik meg a gazdasági tárca adatai szerint. "Ez a folyamat gyorsulni fog, és rövid távon nem várható változás" - szögezte le a miniszter.

Egyelőre Nyugat-Magyarországon érezhetőbbek a leépítések, a vállalatok inkább a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg, a szakmunkásaikat megtartják. Több vállalat nem épít le, inkább leállnak a termeléssel egy hónapra - magyarázta Bajnai. Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint pedig a pénzügyi válság következtében Magyarországon "néhány 10 ezer, legfeljebb 100 ezer munkahely" megszűnésére lehet számítani.

Katasztrófa sújtotta övezet

A napokban két minisztérium - a gazdasági és a munkaügyi - is sajtótájékoztatót tartott arról: megpróbálják megállítani a gazdasági krízis hatásait a munkaerőpiacon. A gazdasági minisztérium elképzelése szerint például azt a térséget, ahol 100-200 embert elbocsátanak, egyfajta katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítanák, és különböző forrásokból megpróbálnák megtartani vagy újraindítani a helybeli munkahelyeket.

Uniós forrásokból annyi pénzt tesznek félre, amely 100 ezer munkahely megtartásához és 20 ezer létrehozásához elég. Arról eddig nem nyilatkozott a kormány, hogyan is képzeli el a munkahelyteremtést, csak egy ötletét hozta nyilvánosságra: e szerint az állami cégek vezetői nem kapnának prémiumot, az így felszabaduló pénzből (idén 6-700 millió, jövőre 1,5 milliárd forint) hatszáz munkanélküli ültethet erdőt néhány hónapon át.

A kis- és középvállalkozások dolgozóinak védelmére azt találták ki, hogy a januártól felvett új munkaerő után egy évig a kormány fizet minden járulékot. Foglalkoztatási információs bázist is létrehoznának, és több más eszközzel - például munkabér-támogatással - is megpróbálnák rávenni a cégeket: ne indítsanak csoportos létszámleépítést. Simon Gábor azt mondta: több tízmilliárd forintot szánnak minderre, ezen felül pedig elérhető mintegy 1000 milliárd forintos forrás, melyet a gazdasági tárca kezel.