Környezetvédők: most kell csökkenteni a levegőszennyezést

2008.11.26. 19:21

A Levegő Munkacsoport szerint helytelen, hogy Magyarország halasztást kért a jelenlegi légszennyezési határértékek alkalmazására nyolc másik EU-s tagállammal együtt. Haladékkérés helyett szerintük inkább intézkedéseket kellett volna hozni az egészségkárosító szennyezés csökkentésére, ami Budapesten az év egyharmadában a határérték fölött van. 

A Levegő Munkacsoport helyteleníti, hogy Magyarország nyolc másik uniós tagállammal egyetemben halasztást kért a jelenlegi légszennyezési határértékek alkalmazására. Szerintük ehelyett a lakosság egészségét károsító szennyezés csökkentésére kellett volna intézkedéseket hozni - áll a szervezet közleményében.

November 25-én hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság, hogy Magyarország nyolc másik uniós tagállammal együtt halasztást kért a jelenlegi légszennyezési határértékek alkalmazására vonatkozóan. Egy új - a zöld szervezetek által sokat támadott - uniós jogszabály szerint az az ország kérhet ilyen halasztást, ahol minden lehetséges intézkedést megtettek a légszennyezettség csökkentéséért.

A Levegő Munkacsoport szerint a haladékkérés helyett intézkedéseket kellett volna hozni a lakosság egészségét károsító szennyezés csökkentésére.

Az unió előírásai szerint 2005 óta összesen 35 napon keresztül lehet a határérték felett a porszennyezettség (PM10), ennek ellenére Budapesten és a legtöbb hazai nagyvárosban 120-150 ilyen napot mérnek. A finompor az emberi egészségre nézve a legkárosabb szennyező anyag: légúti, szív- és érrendszeri, valamint rákos megbetegedéseket is kivált.

Az Európai Bizottság korábbi felmérése szerint, ha marad a jelenlegi finompor-szennyezettség, akkor egy átlagos magyar ember egy évet veszíthet az életéből, a Budapesten élők pedig akár három évet is. Ha megkapjuk a kért haladékot, Magyarországnak 2011 júniusáig, azaz közel három évig nem kellene betartania a határértékeket.

A Levegő Munkacsoport szerint a magyar kérelem azért is érthetetlen, mert az Alkotmánybíróság határozata szerint a környezetvédelem jogszabállyal biztosított szintjét nem lehet csökkenteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK