Már 7 gyanúsítottja van a VII. kerületi ingatlaneladásoknak

Vágólapra másolva!
700 milliós kárt okozó csalás gyanúja miatt letartóztatták a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnökét, az SZDSZ-es Gál Györgyöt. Két éve nyomoznak erzsébetvárosi ingatlanok eladása miatt, már hét gyanúsított van az ügyben. Gál tagadja a vádakat, az önkormányzat azt mondja, megdöbbent.
Vágólapra másolva!

Kedden őrizetbe vették Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának SZDSZ-es elnökét. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással és más bűntettekkel gyanúsítja a politikust, aki tagadja a vádakat, és panaszt tett.

A gyanú szerint Gál 8 nagy értékű önkormányzati épületet - köztük több Király utcai házat - játszott át egy vállalkozónak 2003-2004-ben piaci ár alatt, amiért 195 millió forintot kapott.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Gál György tevékenységével összesen 700 milliós kárt okozott az erzsébetvárosi önkormányzatnak, és a vele együttműködő vállalkozóval közösen további 1,6 milliárd forintnyi károkozást kíséreltek meg. A vállalkozó - állítja az ügyészség - több önkormányzati bérházat akart áron alul megvásárolni, majd - off-shore cégek közbeiktatásával - rövid időn belül külföldi befektetőknek eladni, akik érdeklődtek az értékes belvárosi területen álló házak iránt.

Gál György támogatta az ötletet, ezért a főügyészség szerint megegyezett a vállalkozóval. A vállalkozó projektcégeket alapított, amelyekbe strómanként bizalmas ismerősei kerültek be. A házak áráról előre egyeztettek, Gál a gyanú szerint ekkor közölte a vállalkozóval, hogy mennyit kér azért, hogy elintézze: az adott épületet olcsón megvehesse az éppen megalapított projektcég. Ezután elintézte, hogy az ügyletbe bevont értékbecslő a megfelelő összegre becsülje fel az épületet. A főügyészség szerint ezekkel a valótlan értékbecslésekkel Gál a gazdasági bizottság tagjait és a képviselő-testületet is becsapta - utóbbi testületnek kellett megszavaznia az áron aluli eladást.

Az Központi Nyomozó Főügyészség nem nevezte meg az ügy többi szereplőjét, Fazekas Géza szóvivő csak annyit árult el az [origo]-nak: jelenleg hét gyanúsított van, de nagy erőkkel folyik tovább a nyomozás, és "elképzelhető, hogy lesznek még gyanúsítások". Az ügyben tett feljelentés viszont több feltételezett szereplőt is megnevez.

Strómanok, ciprusiak, írek

A VII. kerületi ingatlaneladásokkal kapcsolatban 2006-ban tett feljelentést négy szervezet - az ÓVÁS! Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Lakásbérlők Egyesülete és egy üzletbérlő. Ez alapján kezdett nyomozni 2006 augusztusában a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), majd a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozók 2003-2005 között eladott önkormányzati lakóépületek ügyében kezdtek el vizsgálódni, "különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésének gyanúja miatt" - derül ki egy korábbi NNI-nyilatkozatból.

Bár a nyomozás és az ügyészség által megállapított gyanú ezzel nem feltétlenül azonos, a feljelentők súlyos vádat fogalmaztak meg: hivatali visszaélést, hűtlen kezelést, közokirat-hamisítást, pénzmosást, adócsalást. A 2002 óta zajló ügyleteket a feljelentők szerint hárman irányították összehangoltan: Gál György mellett egy vállalkozó, Nagy György, aki az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. (ERLAK) résztulajdonosa (ő jelenleg előzetes letartóztatásban van), valamint Hunvald György kerületi polgármester. Rajtuk kívül a feljelentők az ügyletekben közreműködő ügyvédeket, illetve strómanokat neveznek meg, köztük Nagy György állítólagos élettársát és titkárnőjét, Szijjártó Piroskát.

A feljelentés szerint a felsorolt szereplők azonos séma szerint jártak el. Első lépésben - olvasható a szövegben - az önkormányzat a kiszemelt, tulajdonában levő épületet felbecsültette az önkormányzati vagyonkezelővel (ERVA Zrt.). Ezután egy fantomcég - tulajdonosai között Szijjártó Piroskával vagy más strómanokkal - vételi ajánlatot tett az önkormányzatnak. Gál György ekkor előterjesztést készített az önkormányzati képviselőtestületnek az eladásról. Hunvald György polgármester vezette a testületi ülést - olvasható a feljelentésben -, a szétosztott előterjesztéseket a szavazás után rögtön összeszedték, csak Gálnál és Hunvaldnál maradt dokumentum. Az épületek eladásáról nem írtak ki pályázatot.

Az épület vételi jogához hozzájutó strómancégek hamarosan off-shore cégeknek adták tovább a vételi jogot, köztük a ciprusi METIRA Trading-nek. A feljelentők szerint a METIRA-val is kimutathatók összefonódások, ugyanis többször a stróman Szijjártó Piroska volt a ciprusi cég hivatalos képviselője. "Van olyan szerződés is, amelyet eladóként és vevőként is Szijjártó Piroska írt alá" - olvasható a feljelentésben. A ciprusi cégtől kerül végül a házak tulajdonjoga a valódi, végső vevőkhöz: ír, spanyol, amerikai befektetőkhöz került - állítják a feljelentők.

A fejük felett adták el

A vételár a feljelentők szerint mindig fiktív volt, az önkormányzathoz ugyanis nem folyt be pénz, az árat az épület lakóinak eltávolítására szánták. A feljelentés szerint a bérlők semmit nem tudtak arról, hogy a fejük felett eladták a házat, amelyre a törvény szerint elővásárlási joguk lett volna. Akkor értesültek róla, amikor a "befektető" képviseletében megjelent náluk Nagy György, aki felmutatta a vételi jogot kapott fantomcég meghatalmazó levelét és az önkormányzat (azaz Hunvald György) meghatalmazását, "és a lakókkal közölte, hogy ki kell költözniük a lakásaikból" - áll a feljelentésben.

"Hunvald György és Gál György a bérlők tiltakozása esetén lakógyűléseken és írásban közölték, hogy a bérlőknek ilyen esetekben nincs elővásárlási joga, mert ők nem lakásonként, hanem egyben adták el az épületet" - a feljelentők szerint viszont ez nem igaz, Hunvald és Gál félrevezették a lakókat, és hivatali visszaélést követtek el.

Felteszik a pontot az i-re

A két éve tartó nyomozás legutóbbi fejleménye volt Gál György őrizetbe vétele, előtte Nagy György került előzetes letartóztatásba. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője kérdésünkre elárulta, Hunvald Györgyöt nem hallgatták ki az ügyben, ugyanezt közölte Kádi Csaba, az erzsébetvárosi önkormányzat szóvivője is. Kádi arra hivatkozva, hogy az önkormányzatnak nincs hivatalos információja az ügyben, és nem jártak náluk nyomozók sem, egyebet nem akart mondani az ügyről vagy Gál letartóztatásáról.

Később Hunvald György közleményt adott ki. Ebben azt írta, megdöbbenéssel értesült a Gállal kapcsolatos gyanúról. "Az önkormányzat és a képviselőtestület kifejezett érdeke, hogy ez a vizsgálat a lehető legrövidebb időn belül minden részletet feltárva lezáruljon", ehhez az önkormányzat minden segítséget megad - áll a közleményben. "A vizsgálat lezárultáig az Önkormányzat további nyilatkozat megtételét nem tartja szükségesnek."

Hoffmann László ügyvéd, aki a feljelentést készítette a civil szervezetek és az üzletbérlő nevében, azt mondta az [origo]-nak: a nyomozás menetéről ők sem tudnak, de Gál őrizetbe vétele "várható volt, és valószínűleg megalapozott". Szerinte "napokon belül kiderülnek" a fejlemények az ügyben, mert a főügyészség a gyanúsításokkal látszólag "most teszi fel a pontot az i-re". "Csodálkoznék, ha ebből kiamaradna a polgármester, hiszen ő vitte az ügyeket a képviselőtestület elé, és ő a felelős a végrehajtásokért is" - fogalmazott. Ezért szerinte az adásvételek létrejötte nem a testületi, hanem a személyi felelősség körébe tartozik.