Visszatérne a reformpolitikához Gyurcsány

Vágólapra másolva!
A költségvetés főbb számainak elfogadása a szocialista kormány cselekvőképességét bizonyítja, 2009-től vissza kell térni a reformpolitikához - közölte szerda reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint a 2006-2008-as időszak a reformszándékról szólt, ami sokat sérült a népszavazással. Azt is mondta, Magyarországnak együttműködő ellenzék kell, amelynek tagjai messzebbre látnak, mint a következő választásra vonatkozó népszerűségi adatok.
Vágólapra másolva!

2009-től vissza kell térni a reformpolitikához, de úgy, hogy figyelembe veszik a 2006 és 2008 közötti időszak tanulságait - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szerdán. A kormányfő közölte, hogy december 15-ig a jövő évi költségvetés elfogadására koncentrál, utána azonban azon dolgozik majd, hogy meglegyen a szélesebb társadalmi támogatás és egyezség a reformok második hullámához, mert a változások csak akkor lehetnek sikeresek, ha az ország érti és támogatja azokat.

Gyurcsány szerint a nagy ügyekben kormányokon átívelő összefogásra van szükség, amelyre a következő időszakban ismételten erőfeszítést tesz. Szerinte egy országot megváltoztatni csak közös akaratból lehet, és a reformok nem elsősorban Gyurcsány Ferenc vagy a kormány ügyei.

Szerinte a 2006-2008-as időszak a kiigazításról, a reformszándékról szólt, ami azonban sokat sérült a népszavazással. A mostani időszak nagy kérdése az, hogy önállóan képes-e kijavítani cselekvőképességét a kormány. Az, hogy a parlament elfogadta a jövő évi költségvetés főbb számait azt bizonyítja, hogy az önálló szocialista kormány cselekvőképes - mondta.

Szerinte nem lehet eurócéldátumot kitűzni, amíg a kormány és ellenzék nem ért egyet abban, hogy folyamatosan alacsonyan tartsák a költségvetési hiányt, biztosítsák a megfelelő makroszámokat. Az eurócéldátumot közösen kell kitűzni, ahogy az oda vezető utat is közösen kell végigjárni. Magyarországnak nagy ügyekben összefogásra van szüksége, ez ennek az időszaknak a parancsa, nem pedig a felelősség elhárítása - mondta. Szerinte Magyarországnak szüksége van együttműködő ellenzékre, melynek tagjai messzebbre látnak, mint a következő választásra vonatkozó népszerűségi adatok.

A köztársasági elnök által létrehozott Bölcsek Tanácsával kapcsolatban azt mondta: ha ironikus akarna lenni, azt mondaná, "nem tudja, hogy az állam így működik-e", de nagyon jó dolognak tartja, hogy Sólyom László is kér szakmai véleményt neves szakemberektől. A kormányfő szerint azonban nincs arra fél év, hogy csak tanulmányok készüljenek, mert a világ gyorsabb ennél.