Bábozással tanítja az ovisokat közlekedni a rendőrség

Vágólapra másolva!
Bábokkal mutatták be szerdán óvodások a rendőrség Teve utcai székházában, hogyan kell szabályosan közlekedni. A baleset-megelőzési csoport által szervezett vetélkedőn elnyerhette a királyfi kezét és a farkastól is megmenekülhetett, aki tudta, hogy az úttesten csak a zebrán szabad átkelni. 
Vágólapra másolva!

Óvodások és kisiskolások töltötték meg szerdán a rendőrség Teve utcai székházának nagytermét: itt tartotta az Úton-útfélen közlekedési és baleset-megelőzési témájú bábversenyt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottsága. A 11. alkalommal megrendezett verseny célja a gyerekbalesetek megelőzése, a gyerekek közlekedési szituációkat játsszanak el bábokkal, és a felkészülés során megtanulják a helyes magatartásformákat.

A rendőrségi nagytermet léggömbökkel és gyerekrajzokkal díszítették fel. A falra celluxozott rajzok többsége békés életképeket ábrázolt: zebrán átkelő gyalogosokat, forgalmat irányító rendőrt, de találtunk olyan képet is, ami már azt mutatta, milyen következményekkel járhat a szabálytalankodás: vonatsín két oldalán egy kettészakadt autó roncsai, köröző mentőhelikopter, halottak a sínek mellett.

"A rendőrség kiemelt szövetségesei gyerekek, a balesetmegelőzés terén" - nyitotta meg a versenyt Török Csaba, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. Délelőtt az óvodások mutathatták be bábelőadásaikat.

Az első produkció előtt gyertyát gyújtott egy rendőrnő, azt mondta: szimbolikusan a gyertyával kér védelmet egy angyalkától azoknak a gyerekeknek, akik nem ismerik a közlekedési szabályokat. "A közlekedés olyan tantárgy, ahol nem lehet egyest kapni. Mert az egyes mit jelent?" - kérdezte a rendőrnő az óvodásokat, akik kórusban kiabálták vissza: "rosszat".

Az első fellépők a kiskunlacházi Csicsergő Csoport tagjai voltak, A csavargó medvebocs című előadással. A mese főszereplője elszökik az erdőből a városba, és ott szembesül a közlekedés nehézségeivel. Egerek sietnek a segítségére: "Gyalogátkelőhelyen menjél át, mackó" - tanítják. A medvebocs kifakad a sok tiltás miatt, mire a jelzőlámpa, a stoptábla meg a zebra megsértődik, és világgá megy. A helyzetet végül egy rendőr oldja meg, aki előbb átveszi a forgalomirányítást, aztán visszahívja a sértett tárgyakat.

A többi előadás is hasonló ötletre épült: tudatlan szereplőket tanítanak okosabb társaik a helyes, szabályos közlekedésre. A halásztelki Pillangó Bábcsoport produkciójában feleségül vette a királyfi a zebrán való átkelést ismerő királylányt, a kecskeméti Szélike csoport darabjában pedig egy okos kiscipó tudott mindent a lámpákról és a zebrákról. A cipót hiába akarta megenni a farkas, a róka és a medve, ő a közlekedési tiltó jelzésekre hivatkozva mindig kivágta magát, és egérutat nyert. "Én vagyok a kiscipó, közlekedni jaj de jó, szabályosan hajahaj, akkor nem ér semmi baj" - énekelték az óvodások.

Az egyes előadások közti átállás alatt közlekedési vetélkedőt tartott egy rendőrnő a gyerekeknek. A helyes válaszokért fényvisszaverő karperec és édesség járt. Az óvodások többsége helyesen válaszolt az olyan kérdésekre, mint hogy át lehet-e menni az úton, ha villog a zöld lámpa, milyen megkülönböztető jelzést használó autók vannak, vagy melyek a bicikli kötelező tartozékai. A "Mit kell viselni a sötétben?" - kérdés kissé nehéznek bizonyult, végül a láthatósági mellény helyett a rendőrnő elfogadta helyes válasznak a mentőmellényt is.