Nem tetszik Brüsszelnek a magyar szerzői jogi szabály

Vágólapra másolva!
Korlátozza a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát a magyar és a cseh szerzői jogi törvény - állítja az Európai Bizottság, amely ezért jogsértési eljárást indított a két ország ellen. Brüsszel azt kifogásolja, hogy a törvények monopoljogokat biztosítanak a hazai jogkezelő szervezeteknek.
Vágólapra másolva!

Jogsértési eljárást indított a Cseh Köztársaság és Magyarország ellen az Európai Bizottság, amiért a két ország szerzői jogi törvényei korlátozzák a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát. A testület csütörtökön küldte meg az úgynevezett "indokolással ellátott véleményt", amellyel kezdetét veszi az eljárás.

Brüsszel szerint a két ország azzal korlátozza az unió alapelvei közé tartozó szabadságokat, hogy szerzői jogi törvényeik kizárólagos jogokkal ruháznak fel a nemzeti jogkezelő szervezeteket. A törvények előírják, hogy jog- vagy műtípusonként csak egy közös jogkezelő szervezet - Magyarországon például a zenei és irodalmi műveknél az Artisjus - kaphat engedélyt a szerzői jogok érvényesítésére, azaz a szerzők csak e szervezeteken keresztül juthatnak a pénzükhöz.

"A nemzeti szervezeteknek garantált kizárólagos jog a többi tagállamban bejegyzett közös jogkezelő szervezetek számára lehetetlenné tesz minden tevékenységet, és megtagadja tőlük mind a letelepedés szabadságát, mind pedig a szolgáltatásnyújtás szabadságát. A bizottság kétli, hogy e nemzeti rendelkezések igazolhatók" - olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A bizottság felhívja a figyelmet arra: a határokon átnyúló jogkezelés különösen kedvezőnek bizonyulhat az olyan, "természetszerűen határokon átnyúló platformokat igénybe vevő" jogok kezelése szempontjából, mint amilyen például az internet, a műhold és adott esetben a kábel. Ezen kívül a határokon átnyúló jogkezelés lehetővé teszi, hogy nagyobb számú közönség körében forgalmazzák az alkotásokat - teszi hozzá a bizottság.