Időutazás 1998-ba - tízéves az [origo]

2008.12.01. 12:39

Mikor látott utoljára valakin csótányroppantót? Emlékszik még, milyen volt egy féltéglába beszélni? Maga elé tudja képzelni Orbán Viktort ősz hajszálak nélkül? Tíz évvel ezelőtt, 1998. december elsején indult el az [origo]. Most felidézzük, mi is jellemezte azt az évet, a Berényi családtól az Orbán-kormányon át a válságig.

Berényiék

Forrás: RTL Klub
Bemutatkozott a Berényi család

500 rész - az 1998 szeptemberében tartott sajtótájékoztatón közöltek szerint eredetileg ilyen hosszúságúra tervezték a Barátok közt című sorozatot, amely azonban azóta ennek a sokszorosánál tart. 1998. október 26-án indult el a Berényi család és szomszédjainak zűrzavaros életét bemutató sorozat, és bár a színészek kezdetben egy nyelviskolai párbeszédgyakorlat stílusában beszélgettek egymással, a Barátok közt végül a döcögő rajt után egész profivá vált, és ma már kétmilliós nézettséget szállít megbízhatóan minden hétköznap este. 1998-ban azonban még a TV2 tűnt erősebbnek abetűforgatós Szerencsekerék-kel, a Lagzi Lajcsi-s Dáridó-val, a nagyon komoly Máté Kriszta által vezetett Forró nyomon-nal és más, mostanra feledésbe merült műsoraival.

Brazilverés

Forrás: Getty Images

Hazai közönség előtt nyertek

Zinédine Zidane akkor nem fejelt le senkit, de két góljával (egyébként mindkettőt fejjel szerezve) is nagyon emlékezeteset alakított az 1998-as franciaországi focivébé döntőjében. Szerencsétlen brazilok feltehetőleg sokkal inkább voltak elfoglalva a sztárjuk, Ronaldo körüli kavarással, mint a játékkal, és a meccset végül simán elveszítették a franciákkal szemben. Jellemző volt, hogy az 1998. július 12-i meccs kezdete előtt nem sokkal, 20.18-kor még azt közölte az MTI hírügynökségekre hivatkozva, hogy Ronaldo bokasérülése miatt nem lép pályára a kezdőcsapatban, húsz perccel később azonban cáfolta ezt a hírt, megjegyezve, hogy a vébé szervezőbizottsága vállalta a felelősséget a félretájékoztatásért. Az emlékezetes torna több meccsét a helyszínen követte végig az [origo] egyik munkatársa is, aki tíz év után is lelkesen idézte fel, hogy "láthattuk a későbbi világbajnokot, ahogy hármat vágnak a viccesen bemelegítő dél-afrikaiaknak, fanatikus angolokkal örülhettünk Scholes mesteri csavarásának Tunézia ellen, láttuk a norvég győzelmet a brazilok ellen vagy épp a hollandok alázását".

Divat

Forrás: AFP
Ők is felelősek voltak a holdjárók elterjedéséért

Holdjáró, csótányroppantó, patacipő, tócsalépő: csak néhány 1998 legsokkolóbb divatelemének gúnynevei közül. Hivatalos nevén az egybeplatform cipő viselői szerint pillekönnyű és szuperkényelmes, kritikusai szerint "ocsmány, nőietlen, idétlen és formátlan", ortopédszakemberek szerint pedig kifejezetten egészségtelen volt - olyannyira, hogy (állítólag) a divat elterjesztésében nagy szerepet játszó Spice Girls együttes egyik tagja komoly sérüléseket szerzett, és a bokáját is kificamította, amikor leesett a lábbelijéről. Az ókori görögök kotornusza és a japánok getája a kilencvenes évek végére legalább tízcentis, egybetalpú, lefelé enyhén kiszélesedő képződménnyé alakult át, melyben az űrhajósokra emlékeztető merev mozdulatokkal lehetett csak közlekedni - előbb csak a nőknek, majd később a férfiaknak is. A cipő erősen kötődött egy bizonyos társadalmi szubkultúrához: a diszkópatkányok és plázacicák világát még most is gyakran írják le úgy, mint amelyikben a holdjáró kötelező elem - annak ellenére, hogy ez a vaskos darab már legalább egy évtizede kiment a divatból - elvileg.

Előző
Következő