Lehajtott fejjel csinálná végig az EP-kampányt az MSZP

Vágólapra másolva!
Nem lesznek húzónevek az MSZP európai parlamenti választási listáján, és az sem valószínű, hogy Gyurcsány Ferencet tennék az élére - közölték névtelenül nyilatkozó szocialista vezetők az MTI-vel. A gyenge támogatottsággal bíró párt nem készül komolyabb kampányra sem, a választást inkább úgy fogják fel, mint egy "alkalmat a megszólalásra".
Vágólapra másolva!

"Nem úgy alakult a helyzet, miszerint a kormányfőnek uniós tisztséget kellene vállalnia" - név nélkül nyilatkozó vezető szocialista politikusok így indokolták az MTI-nek, hogy állításuk szerint már fel sem merül, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezesse a párt listáját a 2009 júniusában esedékes európai parlamenti választáson. Ebben a helyzetben pedig nem célszerű a lista élére írni Gyurcsány Ferenc nevét, mert az csak indokolatlan spekulációkat indítana el - tették hozzá.

Felvetődött az is, hogy Göncz Kinga külügyminiszter legyen a listavezető, de ez is lekerült a napirendről, mert most a kormány stabilitása a legfontosabb cél, amelynek "nem tenne jót egy minisztercsere" - mondták az MTI-nek szocialista elnökségi tagok. Közölték, ma úgy tűnik, hogy húzónév sem lesz a listán, vagyis nem tesznek rá olyasvalakit, aki népszerű ugyan, viszont megválasztása esetén lehet, hogy nem is vállalná a képviselőséget.

Elvileg elképzelhető, hogy Tabajdi Csaba lesz a listavezető, de nem az ismertsége miatt, hanem mert ő a delegációvezető - magyarázták az MSZP vezetői. A listáról a párt a március 21-én és 22-én esedékes tisztújító kongresszusán fog dönteni, de a javaslatokat március 10-ig meg kell tenni.

Nagy kampánnyal sem készül az MSZP az EP-választásokra - legalábbis most így nyilatkoztak a párt vezetői. Mint mondták, az uniós választásokon egész Európára jellemző, hogy sosem a kormánypártok nyernek, és az első uniós választás óta kiderült: "politikailag semmi jelentősége nincs, hogy hány képviselőnk van az EP-ben". Egy elnökségi tag az MTI-nek úgy fogalmazott: "Becsülettel végigcsináljuk a kampányt, de inkább úgy fogjuk fel, mint egy alkalmat a megszólalására".

A szocialistáknak a jelenlegi erőviszonyok mellett nem sok esélyük lesz a jó szereplésre az EP-választáson. Egy november végén ismertetett Tárki-felmérés szerint ugyan az elmúlt egy évet tekintve most áll a legjobban az MSZP, de a támogatottsága a teljes lakosság körében így is mindössze 19 százalékos, míg a Fideszé 31 százalék.

Az MTI-nek nyilatkozó elnökségi tagok szerint felmerült az is, hogy megpályázza az európai parlamenti képviselői helyet Kökény Mihály, Baráth Etele és Szabó Zoltán is. Közülük Kökény Mihálynak lenne a nagyobb esélye a jelöltségre, ő ugyanis listáról került be az Országgyűlésbe, így kiesése esetén az MSZP jelölne a helyére képviselőt. Baráth és Szabó esetében - a kisebbségi kormányzás miatt - gondot okoz, hogy ők egyéni választókerületből jutottak be a Házba. Így ha Brüsszelbe távoznának, akkor a képviselői helyükre időközi választást írnának ki, a gyengélkedő MSZP-nek pedig nem lenne sok esélye a mandátum megtartására. "Ez a döntés így nemcsak a személyi kvalitásaikról szól majd" - mondták szocialista vezetők.

Az MSZP-ben még nem indult meg a hivatalos jelölési folyamat az országos tisztségekre, a tisztújító kongresszusra készülve, a jelölőbizottságnak március 10-ig kell ismertetnie a jelöltek névsorát, de a szabályok szerint még a kongresszuson is felmerülhetnek újabb nevek - mutattak rá elnökségi tagok. Bár a jelölés valójában még meg sem indult, a szocialista vezetők várakozásai szerint nem valószínű, hogy nagy személycserék lennének az elnökségben, az igazi verseny az elnökhelyettesi, az alelnöki posztokért indulhat, ha a tisztségek számát nem változtatják meg - mondták a vezetés tagjai.