Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Havasiné Orbán Mária kedden megkapta a többség támogatását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ülésén. A főbírói poszt június óta betöltetlen, mivel a volt elnök, Lomnici Zoltán megbízatása lejárt, az államfő első jelöltjét, Baka Andrást pedig nem választotta meg az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) keddi ülésén a tagok többsége támogatta Sólyom László köztársasági elnök jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, Havasiné Orbán Máriát - erősítette meg a testület közleményben az MTI értesülését.

Az OIT közleménye szerint: 7:6 arányban támogatták a testület tagjai a titkos szavazáson Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét. A döntésről Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese levélben tájékoztatta a köztársasági elnököt és az Országgyűlés elnökét.

Sólyom november 20-án levélben értesítette Fazekast Havasiné Orbán Mária főbírói jelöléséről. Az államfő ekkor kezdeményezte, hogy az OIT vegye napirendjére a kérdést és alkosson véleményt a jelöltről. A testület törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a jelöltről. A szabályzat szerint erről a tagok zárt ülésen, titkos szavazással határoznak.

Sólyom Lászlónak azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást. Az akkori jelölt nem kapta meg az OIT-tagok többségének támogatását sem. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán hatéves megbízatása június 24-én járt le.