Továbbra is kiáll E. Zsanett verziója mellett egy szakértő

Vágólapra másolva!
A bírósági tárgyaláson is kitartott szakértői véleménye mellett az a pszichológus, aki szerint valóban erőszak érte E. Zsanettet, aki állítja, hogy rendőrök erőszakolták meg 2007 májusában. A szakértő szerint elfogulatlanságát nem kérdőjelezi meg az, hogy csatlakozott a korábban a rendőröket tisztázó ügyészségi eljárás ellen tiltakozókhoz.
Vágólapra másolva!

E. Zsanettet szexuális erőszak érte - ez a véleménye annak a pszichológus szakértőnek, Bagdy Emőkének, akit szerdán tanúként hallgattak meg a Fővárosi Bíróságon zajló magánvádas tárgyaláson, amelyben E. Zsanett azzal vádol öt rendőrt, hogy megerőszakolták. Bagdy három hónappal az állítólagos erőszak után vizsgálta meg a lányt, és a korábban meghallgatott szakértővel ellentétes következtetésre jutott.

A pszichológus a tárgyaláson hangsúlyozta, továbbra is kitart álláspontja mellett. Hozzátette ugyanakkor azt is, ő azt nem tudja megmondani, hogy az erőszakot ki követte el. Azt mondta, megállapításait pszichometrikus mérésekre, tesztekre alapozta. Vizsgálata során azt állapította meg, hogy Zsanett nem túloz, előadása pedig hitelesnek tartható.

Arra a védői kérdésre, hogy tanúk szerint Zsanett ellentmondásosan nyilatkozott az ügyről, a szakember azt válaszolta: nem tudott erről a vélekedésről, de ha tudott volna, a tesztek eredménye alapján akkor is azt kellene mondania, hogy ő nem érzékelt ellentmondásokat a lány előadásában.

Az öt rendőr és E. Zsanett ügye azt követően kapott nyilvánosságot, hogy a fiatal, akkor 21 éves lány azt állította: 2007. május 4-re virradóra az őt igazoltató rendőrök egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten erőszakot követtek el rajta. Az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást indított, ám azt részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában decemberben megszüntették. Januárban a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben hamis vád miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. A rendőrökkel szemben E. Zsanett jogi képviselője ezt követően pótmagánváddal élt. A pótmagánvádas eljárás márciusban folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

A rendőröket tisztázó ügyészségi eljárás ellen többen tiltakoztak, köztük Bagdy Emőke is, aki felháborodását jelezve visszaadta szakértői igazolványát is. Bagdy a szerdai tárgyaláson a védők arról is faggatták, hogy emiatt nem tartja-e magát elfogultnak. erre azt mondta: szakvéleménye méréseken alapszik, a nyilatkozatot pedig a szubjektív véleménye alapján írta alá.

Bagdy Emőke szerint szakértő kollégája - aki Zsanett előadását nem találta életszerűnek - hibás következtetést vont le, hibás véleményt alkotott, emiatt az igazságügyi szakértői kamarához fordul. Mint mondta, kollégája egyetlen részeredmény alapján vont le végleges következtetést, holott egy "jól képzett szakember nem követheti el ezt a hibát". A lány jogi képviselőjének kérdéseire válaszolva kifejtette: álláspontja szerint egy sértettnek nem kell emlékeznie az őt ért erőszak minden egyes pillanatára, hiszen a trauma az időtudatot is befolyásolhatja.

Az ügyben korábban meghallgatott másik pszichológus álláspontja szerint E. Zsanett előadása nem élményszerű, ellentmondásos történetekről számolt be a barátainak, így nem kizárt, hogy pusztán így akarta magára felhívni a figyelmet, és az sem, hogy előadása során a valós elemek mellé valótlanokat helyezett. Mint kifejtette: akit egy ilyen bűncselekmény ér, az rendszerint minden részletre emlékszik.

Az ügyben indult egy másik eljárás is, amelyben idén márciusban a Zsanett-ügyben korábban meggyanúsított öt rendőrt első fokon szolgálatban kötelességszegés miatt bűnösnek mondta ki, pénzbüntetésre ítélte, valamint megrovásban részesítette a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Az ítélet nem jogerős, azt várhatóan januárban tárgyalja másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla.