Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette az ügyészség azt az ingatlan-értékbecslőt, aki a gyanú szerint hamis becslésekkel segített erzsébetvárosi ingatlaneladásokat. A gyanúsítottat magánokirat-hamisítás és csalás gyanúja miatt vették elő, és indítványozták előzetes letartóztatását.
Vágólapra másolva!

Újabb gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezte a Központi Nyomozó Főügyészség az erzsébetvárosi ingatlaneladások ügyében. A VII. kerületi önkormányzat bizottsági elnöke és a kerületi lakóházakkal üzletelő vállalkozó után most az értékbecslő is az ügyészség látóterébe került, aki a gyanú szerint a hamis adatokkal segítette, hogy az ingatlanokat áron alul adhassák el.

Az ingatlan-értékbecslő meggyanúsítását először az Inforádió jelentette, az információt a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az [origo]-nak megerősítette. Fazekas Géza elmondta, hogy az értékbecslőt kedden vették őrizetbe és hallgatták ki. Jelenleg bűnsegédként elkövetett csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítják, mivel az ügyészség szerint hamis információkat adott az érintett ingatlanokról. Fazekas szerint a gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését.

700 milliós kárt gyanítanak

Az erzsébetvárosi ingatlanügyben üzletszerűen elkövetett csalás és más bűntettek gyanúja miatt nyomoz az ügyészség, a gyanúsítottak között van többek között Gál György, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke és Nagy György, az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. (ERLAK) résztulajdonosa.

A gyanú szerint az ingatlanügylet résztvevői a most meggyanúsított értékbecslő hamis adataival téveszthették meg a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságát, hogy áron alul adják el a kerületi ingatlanokat a vállalkozónak. Az önkormányzat által értékesített lakóházakat a vállalkozó off-shore társaságok közbeiktatásával rövid időn belül jelentős haszonnal külföldi befektetőknek értékesítette - feltételezi az ügyészség.

A gyanú szerint a résztvevők 700 millió forint kárt okoztak a VII. kerületi önkormányzatnak, illetve további, mintegy 1,6 milliárd forint kár okozását kíséreltek meg. Gál, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke 2002-től állt kapcsolatban a gyanúsított vállalkozóval, a 8 lakház eladását 2003-ban és 2004-ben ütötték nyélbe, amiért a bizottsági elnök 195 millió forintot kért és kapott az ügyészség szerint. Az őrizetbe vett Gál korábban tagadta az ellene felhozott vádakat és panaszt emelt.

Az ügyben korábban őrizetbe vették Nagy György vállalkozót is, de az ő előzetes letartóztatását hétfőn megszüntették. Szerdán Hunvald György, Erzsébetváros MSZP-s polgármestere a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy az önkormányzat vagyongazdálkodási gyakorlata törvényes, az ingatlaneladások miatt pedig semmilyen kár nem érte a kerületet.