"Mindenki görcsben van" - ezrek várnak a kirúgásról szóló döntésre

Vágólapra másolva!
Mit csinálnak egy munkahelyen, ahol a tömeges kirúgásról szóló bejelentés után még heteket kell várni, hogy kiderüljön: ki megy és ki marad? A Suzukinál az öltözőben nyugtatgatják egymást az emberek, de akad, aki dühösen mutogat a külföldi kollégákra. A pszichológus szerint jobb, ha a kirúgottak előremenekülnek, és egyszer talán ők is whiskyvel fognak hálálkodni majd régi főnöküknek.
Vágólapra másolva!

"Ravatali a hangulat, mindenki görcsben van, érezhető, hogy félnek az emberek" - mondta az [origo]-nak egy 20 év körüli férfi, aki Pécsről azért költözött Esztergomba, hogy hegesztőként dolgozzon a Suzuki gyárban, amely november végén jelentette be, hogy 1200 ember elbocsátását tervezi.

Az csak jövőre dől el, hogy konkrétan kik kerülnek az utcára, és a dolgozók egyelőre nem tudják, hogy pontosan ki megy és ki marad. Egy a gyárnál több mint 10 éve dolgozó, névtelenséget kérő férfi azt mondta, nincs információjuk erről, de az összeverődő emberek között rendszerint ez a téma. Jelezte azonban azt is, döntés talán még nincs, de így is többen vannak, akiknek nem kell bejárniuk: "Kedd reggel közölték, hogy egy műszakra nincs szükség december 18-ig, busszal hazavittek minket, hogy ne ténferegjünk bent."

Sokan élnek mostanában át hasonló helyzeteket. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint a csoportos leépítések miatt várhatóan 13-14 ezer ember veszíti el a munkáját a közeljövőben. A Suzuki például 1200, a Foxconn 1000, a Vegyépszer 250, a Philips 400, a General Electric (GE) 500 dolgozó elküldését jelentette be az elmúlt hetekben. A cégek az elbocsátásokat főként a pénzügyi válság okozta kereslet-visszaeséssel, illetve az ezért szükségessé váló átszervezésekkel indokolták. Az ÁFSZ szerint csak jövő év februárra derül ki, konkrétan hány embert érintenek a leépítések, a cégek többsége ugyanis egyelőre csak szándéknyilatkozatot tett erről.

Várakozás és bizonytalanság

Szentmihályi Károly munkapszichológus szerint a várakozás, a bizonytalanság érzés a legrosszabb, az emberek nagy része ugyanis ezeket a tőle független folyamatokat nem tudja kontrollálni, irányítani. Kovács Péter, a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ igazgatóhelyettese szerint ugyanakkor az elbocsátással járó több hónapos időszak a dolgozók érdekét is szolgálja. Amíg ugyanis a cég bejelentése után ténylegesen az utcára kerülnek az emberek, van idejük arra, hogy felvegyék a kapcsolatot a munkaügyi központtal vagy új állás után nézzenek.

A több hónap úgy jön össze, hogy miután a cég bejelenti a csoportos elbocsátási tervét, 7 napon belül meg kell kezdenie az erről szóló egyeztetéseket az érdekképviseleti szervekkel. Velük 15 napon belül kell megállapodnia, hogy milyen szempontok alapján válogatják ki az elküldendő dolgozókat. A döntést 30 napon belül közlik a dolgozókkal, akik ezt követően kezdik el csak a felmondási idejüket.

A szempontrendszer az adott cégtől függ - közölte Kovács. Erről több az [origo] által megkérdezett cég sem kívánt részleteket elárulni. Az esztergomi Suzuki gyár mindössze annyit közölt, nem az alapján fognak szelektálni, hogy a dolgozó magyar vagy pedig szlovák állampolgár.

"Ausztriában biztos a magyarokat küldenék el"

Az [origo]-nak egy név nélkül nyilatkozó munkás azt mondta: többen is felháborodtak, hogy nem a külföldi állampolgárokat küldik el elsőként, a dolgozók közül ugyanis sokan Szlovákiából járnak be. "Ausztriában biztos a magyar vendégmunkásokat küldenék el, de itt mégsem ezt teszik" - panaszolta a férfi. A próbaidőseket, a kölcsönzött munkásokat küldik el leghamarabb, januárban pedig valószínűleg azokat, akik 3 évnél rövidebb ideje dolgozóknak - mondta a férfi, aki szerint 3 év munkaviszony után járna végkielégítés, így ezeket meg tudja spórolni a vállalat.

A több mint tíz éve a vállalatnál dolgozó férfi szerint a cég úgy próbál több munkástól megszabadulni, hogy felajánlották, aki december 18-ig felmond, annak nem kell többet dolgoznia, és két hónapig megkapja a fizetését. Ezt erősítette meg az MTI-nek több, szintén név nélküli nyilatkozó dolgozó is.

Forrásunk szerint azzal pedig az idősebb dolgozókat próbálják eltántorítani, hogy a 30 kilométernél messzebbről bejáró dolgozókat nem fogják céges buszjáratokkal szállítani. Ez nyilván az idősebbeket érinti hátrányosan - mondta. A buszjáratok megszüntetését tartalmazza egy az MTI birtokába jutott, a személyzeti igazgató által jegyzett dokumentum is. A Suzuki kommunikációs vezetője ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: felülvizsgálták, mely településekről jár kevés dolgozó, és a járatokat ez alapján szervezik át.

Kis László, a Suzuki szakszervezetének elnökségi tagja az [origo]-nak azt mondta: a cég a régi dolgozók mellett tette le a garast, elsőként a kölcsönzött munkaerőt, a próbaidőseket, az új munkatársakat küldik el, a további szelekciós szempontokról azonban nincs információja. Kis szerint a szakszervezet a kirúgott dolgozókat csak lelkiekben, néhány jó szóval tudja segíteni, anyagilag nem. "Összeverődünk a zuhanyzókban, öltözőkben, ott beszélgetünk" - magyarázta Kis.

A General Electric megkeresésünkre azt válaszolta: személyiségi és munkajogi okokból nem nyilvánosak a szempontok. Hasonlóan nyilatkozott Selmeczy László, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke is. A Philips pedig azt közölte: csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg.

Whisky a kirúgásért

Szentmihályi Károly, a Skull Tréning és Tanácsadás tulajdonosa szerint a legfontosabb, hogy az ember ebben az időszakban is érzékeny maradjon arra, hogy észrevegye az új lehetőségeket. Bár az elbocsátásnak megvannak a fázisai - az elutasítás, a düh, a lelki mélypont, a túllépés -, az a legcélszerűbb, ha valaki minél hamarabb túllendül ezeken - fogalmazott a munkapszichológus.

Csak az előremenekülés segíthet abban, hogy az elbocsátott dolgozó nyitott tudjon maradni a kínálkozó lehetőségre - mondta a pszichológus, aki szerint sokkal könnyebben tudnak újra elhelyezkedni azok, akik az elbocsátást úgy fogják fel, hogy az egyik kapu bezárul, de utána kinyílik egy másik. Szentmihályi szerint ennek legszebb példája az a kirúgott dolgozó, aki az elbocsátás után indított egy üzletet, meggazdagodott, majd a boltba betévedő egykori főnökének egy üveg whiskyvel hálálta meg a kirúgást. Igaz, Magyarországon a pozitív szemléletnek nincsenek hagyományai, az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy évtizedekig dolgoznak egy munkahelyen - tette hozzá Szentmihályi.

Darabolják a mamutot

Búza Domonkos, az Élet Lelki Elsősegély Telefonszolgálat budapesti irodájának vezetője szerint valószínűleg az ünnepek után ugrik meg majd a segítségkérők száma, vagyis akkor, amikor ténylegesen az utcára kerülnek az elbocsátottak. Búza szerint a kirúgás jobban megviseli a férfiakat, mint a nőket. Amíg a nőknek általában a munka mellett a család, a barátok is támpontot jelentenek, a férfiak számára a társadalmi, a munkahelyi elismerés a legfontosabb - tette hozzá Búza.

Az elbocsátások miatt egyelőre nem nőtt a hívások száma, de január óta már érezni, hogy megugrottak az emberek egzisztenciális problémái - mondta az [origo]-nak Szabóné Kállai Klára, a LESZ Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgáltatók Szövetségének az elnöke. A hiteleket nyilván nem tudjuk fizetni helyettük - mondta a szövetség vezetője, aki szerint a segélyszolgálatok a problémák megértésében és feldolgozásában tudják segíteni a telefonálókat.

Amikor valaki egyszerre az összes gonddal próbál megbirkózni, annak segíthet például a stresszkezelési eljárások közül az úgynevezett mamutdarabolási technika. Ennek lényege, hogy a segélyszolgálat munkatársa a beszélgetés során feltérképezi az összes gondot, és abban próbál segíteni, hogy a hívó hogyan tud rendet tenni a problémái között, mi a legfontosabb, melyiket lehet még ma megoldani, illetve milyen eszközök, lehetőséget állnak rendelkezésére.