Rossz törvény miatt tarolnak a stricik az intézeteknél

Vágólapra másolva!
Tehetetlenek a lányokat droggal, drága ruhákkal, diszkóval csábító kerítők ellen a nevelőintézetek. A nehéz sorsú tiniket behálózó stricik ráadásul szinte háborítatlanul folytathatják üzelmeiket a jogszabályok hiányosságai miatt - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Életidegen az emberkereskedelemről szóló törvény, a jogszabály alapján csak 20-25 eljárás indul évente, mert a bizonyítás szinte lehetetlen - mondta a Népszabadságnak Kiripovszky Csaba rendőr százados, a Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem elleni osztályának munkatársa. Kiripovszky szerint a törvény "csak nyelvtanilag van rendben". Kerítési ügy is alig 250 van egy évben, holott becslések szerint 10 és 50 ezer közt lehet a számuk. Vagyis, aki ezzel foglalkozik, nagy valószínűséggel soha nem kerül bíróság elé.

A százados szerint a családon kívül nevelkedő lányok borzasztó veszélyben vannak, a kerítők pontosan tudják, kiket és hogyan kell megkeresni. Elsősorban intézetek körül legyeskednek, hogy prostituáltként dolgoztassák őket. A Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon igazgatója, B. Aczél Anna szerint nem tudnak konkurálni a kerítők ígéreteivel, tehetetlenül nézik, ahogy sorra mennek el velük a náluk nevelt tizenéves lányok.

A nehéz családi körülmények, alkoholista vagy erőszakos szülők, korábbi nemi erőszak, kiskorban elszenvedett szexuális zaklatás rossz élményeitől szenvedő lányokat könnyen behálózzák az őket diszkóval, droggal, márkás ruhákkal csábító stricik. Aztán, amikor bizalmukba férkőztek, akkor kérik az első szívességet, hogy feküdjenek le ismerősökkel, majd idegenekkel is.