Megbüntetik a félreszavazó munkaügyi minisztert

Vágólapra másolva!
Nemmel szavazott egy hétfői parlamenti voksolásnál Szűcs Erika szociális miniszter, ezért bukott meg egy kormány által is támogatott költségvetési módosító javaslat. Szűcs a szociális minisztérium szerint véletlenül nyomott mellé, büntetése 50 ezer forint.
Vágólapra másolva!

Szűcs Erika szociális miniszteren múlott egy hétfői parlamenti szavazás, ahol az önkormányzati bizottság kormány által is támogatott javaslata úgy bukott meg, hogy a Szűcs volt az egyetlen kormánypárti képviselő, aki nemmel szavazott az indítványra.

A javaslat az önkormányzatoknak nyújtott központi támogatásokkal foglalkozik, azokat módosította volna több ponton, a költségvetési törvényhez kapcsolódóan. A módosító javaslatot 189-188 arányban, 1 tartózkodás mellett elutasították a képviselők, és Szűcs volt az egyetlen kormánypárti politikus, aki nemmel szavazott.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtóosztályán azt mondták, Szűcs véletlenül szavazott a kormánypárttal szemben. Azt kérték, hogy további kérdéseinkkel forduljunk az MSZP-frakcióhoz.

Szűcs mellényúlása rosszul jött az MSZP-nek, hiszen a javaslat elfogadásához minden jól alakult a szocialisták szempontjából. A jelenlévő 377 képviselő közül minden MSZP-s igennel, míg a fideszesek, az MDF-esek, az SZDSZ-esek és négy független nemmel szavazott. Egy fideszes tartózkodott, egy másik (Babák Mihály) és egy független (Gyenesei István önkormányzati miniszter), pedig a kormánypárttal szavazott, úgyhogy adott volt a többség.

A hibáért Szűcsnek pénzbüntetést kell fizetnie. Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese az [origo]-nak azt mondta, hogy Szűcsöt automatikusan megbüntetik 50 ezer forintra.

Több más szoros szavazásnál fegyelmezett volt hétfőn az MSZP. Egy, a közoktatási intézmények informatikai fejlesztéseiről szóló fideszes módosító javaslatot úgy tudott leszavazni az MSZP, hogy minden jelenlévő képviselője nemmel szavazott, akárcsak Gyenesei és a volt fideszes, jelenleg független képviselő, a november végén miniszterelnöki megbízottá kinevezett Császár Antal. Ugyanez volt a helyzet egy másik fideszes módosító indítványnál.