Vágólapra másolva!
Három régi Király utcai ház is érintett az erzsébetvárosi ingatlanügyben indult nyomozásban, amely az utóbbi hetekben látványos letartóztatásokat hozott. A házak lakói öt éve várják hiába a kiköltözést: ügyük éppen rendeződni látszott, de a nyomozás miatt ismét lóg a levegőben. Pedig már régóta leginkább pingponglabdának érzik magukat, miközben házaik vételi joga egyik befektetőtől a másikhoz vándorol. Az [origo] riportja az ingatlanügy áldozatairól.
Vágólapra másolva!

A Budapest VII. kerületében lévő Király utca 27. számú ház egyik idős lakója szerint "sok éve mostohagyerek". Az asszony öt éve várja a kiköltözést, a házra ezalatt nem költött senki. "Kiveszel két téglát, és benn vagy a konyhában" - mutatta a málló falat a gangon. "Idős emberek laknak itt, ezt használták ki, és közben hagyták lepukkanni. Csaló, rabló lakásmaffia" - csóválta a fejét az asszony, aki az általunk megkérdezettek lakók többségéhez hasonlóan névtelenséget kért.

A Király utcai ház - a két szomszédos épülettel együtt - része annak a nyomozásnak, amely összesen kilenc ingatlan eladása ügyében folyik. A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint egyes épületeket áron alul adtak el befektetőknek, több százmilliós kárt okozva az önkormányzatnak. Eddig kilenc gyanúsított van, köztük két vezető kerületi SZDSZ-es politikus.

A Király utca 29. - ma málló vakolatú, omladozó bérház - bérlői 2004-ben, véletlenül tudták meg, hogy eladták a fejük felett az épületet - számolt be az [origo]-nak Kárpáti Józsefné, a második emelet egyik lakója. Akkor értesültek az eladásról - pontosabban arról, hogy vételi jogot kapott az épületre egy befektető -, amikor a ház egyik lakója megpróbálta megvásárolni a lakását. A polgármester, Hunvald György azonban értesítette, hogy az épület már másé - emlékezett vissza az asszony. Mint kiderült, a Király utca 25., 27. és 29. számú házakra együtt, ugyanaz a befektető kapott vételi jogot.

A házak eladásáról szóló első hírek néhány őslakót feldühítettek, de a zömének Kárpátiné szerint tetszett az ötlet, mert kiköltözhettek volna az egyre inkább leromló épületből, amelyet úgysem lett volna pénzük felújítani. "Omlik, dől az egész ház, sokba kerül a fenntartása, és nem az enyém" - magyarázta a tanárként dolgozó nő. Csak a lakbér és a villany havi ötvenezer forintjába kerül, miközben az évek során centiket dőltek a lakás falai - mutatta a szekrények és polcok mögötti rést.

Átrendezték a díszleteket

Hamarosan megjelent a házban egy ügyvéd kíséretében Nagy György - az a vállalkozó, akit nemrég letartóztatott a Központi Nyomozó Főügyészség. "Bájos modora volt, ígérni nagyon tudott" - mondta Kárpátiné. Nagy a befektető, a Király 27 Kft. nevében vette fel a kapcsolatot a házakban lakó több tucat családdal, hogy a kiköltözésről és annak áráról tárgyaljon velük. A cég 2007 végéig kapott időt arra, hogy a három szomszédos épület (a Király utca 25., 27. és 29.) minden bérlőjével megállapodjon, ők pedig a kapott pénzből lakást tudjanak vásárolni maguknak.

A lakók három éven át tárgyaltak a cég képviselőivel - többnyire Nagy Györggyel -, amikor váratlan dolog történt. "A finisben a polgármester lefújta az egészet, kéthetes határidő-túllépés miatt" - emlékezett Kárpátiné. A cég ugyanis állítólag nem tudott 2007 végéig minden lakóval megállapodni. A bérlők viszont nem értettek semmit, hiszen már csaknem mindenki készült a költözésre. Az önkormányzat értesítette őket, hogy minden előszerződés és megállapodás semmis. 2008 első hónapjaiban "átrendezték a díszleteket a fejünk felett" - mondta Kárpátiné.

Az eset nem egyedi: ugyanekkor, 2008 elején fújták le a Király utca 15. számú ház évek óta eldöntött eladását is, ahol az egyik bérlő szerint szintén Nagy György tartotta a kapcsolatot a lakókkal. A Király utca 15. lakói - a legutóbbi döntés értelmében - megvehetik bérlakásaikat, csak még azt nem tudják, mikor. 2008 első hónapjaiban értesülhetett az önkormányzat arról is, hogy a kerületi ingatlaneladások kapcsán nyomozás folyik, mert a hatóság ekkor kért be iratokat - erősítette meg az [origo]-nak Kádi Csaba, a kerület szóvivője.

A történet nem a lakókról szól

A Király utca 25., 27. és 29.-et váratlanul elbukó Király 27 Kft. perelni kezdett, az önkormányzat viszont nyílt pályázatot hirdetett a három épületre. Ezután, már idén nyáron színre lépett a nyertes új befektető, a Király Developments Kft. A cég az Autóker Holding Zrt. cége - amelynek a nevét Erzsébetvárosban jól ismerik, mert többek között a kerület egyik legnagyobb szabású beruházásának, a Gozsdu udvar átalakításának gazdája.

Fotó: Gebauer Hanga [origo]

A Király Developments képviselője ismerős volt a lakóknak: ismét Nagy György bukkant fel, aki azt mondta, azért tárgyal a bérlőkkel az új cég nevében is, mert jól ismeri a bérlőket - emlékezett Kárpátiné, aki szerint a lakóknak addigra már elegük volt, úgy érezték, hogy csak játszanak velük, miközben a házak szép lassan összedőlnek.

Az új befektető képviseletében több bérlő szerint Nagy György gyakorlatilag ugyanazokról az összegekről tárgyalt a lakókkal, mint a korábbi vevő esetében. Több lakó nem árulta el, mekkora összegek kerültek szóba. Egyikük viszont elmondta: harmincmillió forintot kért mintegy száz négyzetméteres bérlakásáért.

A három ház bérlői úgy tudták, az új befektetőtől jövő januárban kapják a pénzt, és költözhetnek - mondta egyikük. Megint közbeszólt azonban valami, ezúttal az immár két éve folyó nyomozás, mely az elmúlt hetekben gyorsult fel: letartóztatták Nagy Györgyöt és két kerületi SZDSZ-es politikust, többek között a Király utcai házak miatt. "Nem tudjuk, hogy az eladás befuccsolt-e a bűnügy miatt" - mondta Kárpátiné, aki csak abban biztos, hogy "ez a történet nem a lakókról szól".

A Király utca 27. egyik üres üzletének kirakatára ragasztott, november 10-én kelt üzenet sem ad választ arra, hogy mi lesz a költözésre öt éve várókkal. A házakat megvásárló cég a falragaszon arról értesíti a bérlőket, hogy 95 százalékukkal ugyan már aláírta a kiköltözésről szóló szerződést, de "a továbbiak a befektető, a volt befektető és az önkormányzat közötti tárgyalásoktól függnek". Az érintett üzletemberek nem kívántak nyilatkozni.