Sztrájkot hirdetnek január 12-től a közszolgák

Vágólapra másolva!
Határozatlan idejű, általános sztrájk lesz január 12-től a közszolgálatban - döntötte el csütörtöki ülésén az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság. A szakszervezetek azt akarják elérni, hogy maradjon meg a 13. havi juttatás és az inflációval megegyező mértékben nőjenek a bérek.
Vágólapra másolva!

Határozatlan idejű közszolgálati sztrájkot hirdet 2009. január 12-től az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság, amely erről csütörtöki, budapesti ülésén döntött - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke csütörtök este.

Az általános közszolgálati sztrájk célja, hogy a sztrájkbizottság kikényszerítse a kormánnyal tavaly februárban kötött megállapodás jövő évre vonatkozó részének betartását - mondta a szakszervezeti vezető.

Kerpen szerint az elmúlt időszak tárgyalásai bebizonyították, hogy van elmozdulási lehetőség a költségvetési sarokszámok között a követelések teljesítésére. A szakszervezetek ragaszkodnak a további tárgyalásokhoz - tette hozzá. A szakszervezetek és a kormány képviselői a legutóbb hétfőn ültek tárgyalóasztalhoz. Ez a megbeszélés nem hozott érdemi előrelépést, de a felek akkor úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is bíznak a megállapodásban.

Csizmár Gábor államtitkár a kormányoldal képviseletében a tárgyalás után azt mondta: annyiban közeledtek az álláspontok, hogy már "jobban értik egymást". A kérdésre, hogy volt-e újabb ajánlata a kormánynak a korábbihoz képest - amelyben a 13. havi fizetés ellentételezéseként maximum 140 ezer forintos juttatást helyeztek kilátásba - azt válaszolta, hogy "precizírozott" ajánlatot tettek. Egy skálán bemutatták, hogy különböző illetményküszöbök esetén az emelés mennyibe kerülne - tette hozzá.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke elmondta, hogy a tárgyalás következő fordulóját jövő hétfőn tartják, de szerinte a megbeszélések akár hosszú ideig is elhúzódhatnak. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének az elnöke vasárnap úgy nyilatkozott: a szakszervezetek továbbra is azt tekintik tárgyalási alapnak, hogy a kormány tartsa be a jövő évi bérekkel kapcsolatos korábbi megállapodást.

Hozzátette: tudomásul véve a válsághelyzetet, annyi engedményre hajlandóak, hogy nem ragaszkodnak az eredeti megállapodásban szereplő jövő évi reálbér-növekedéshez, a reálbércsökkenést azonban semmiképpen nem tudják elfogadni. A szakszervezetek a 13. havi juttatás mellett az inflációval megegyező mértékű bérfejlesztésre tartanak igényt jövőre.