Kósz megbánta a balhét a rendőrökkel

Vágólapra másolva!
A rendőrök szerint passzívan, de ellenállt az intézkedésnek Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázóó, aki tavaly került összetűzésbe az őt igazoltató rendőrökkel Budapesten - derült ki az ügy első tárgyalásán, csütörtökön. A vízilabdázók részben elismerték az ellenük felhozott vádakat. Kósz azt mondta, megbánta a történteket.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a rendőrökkel tavaly novemberben összetűzésbe kerülő vízilabdázók pere csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirat szerint Kósz Zoltánt, a Sydney-ben olimpiai bajnoki címet szerző magyar vízilabdacsapat tagját - a másodrendű vádlottat - és a szintén vízilabdázó P. Zsoltot 2007. november 23-án Budán, az Alagút utcában rendőrök igazoltatták. Kószt, aki a megállított gépkocsit vezette, szondáztatni akarták a rendőrök, de többször a szükségesnél rövidebb ideig fújta a szondákat. Ennek ellenére az egyik szonda alkoholt mutatott ki a szervezetében. Ezt a szerkezetet azonban Kósz Zoltán zsebre tette, és nem adta vissza a rendőröknek.

Az ügyészek szerint a rendőrök ezután megkérték, menjen velük a Gyorskocsi utcába vérvételre. Erre nem volt hajlandó, ezért megbilincselték - miközben tisztázatlan körülmények között lerúgta vagy leverte az egyik rendőrautó rendszámtábláját -, majd előállították. A vádirat szerint eközben P. Zsolt elsőrendű vádlott az intézkedő rendőröket lökdöste, közéjük akart rontani, egyiküket pedig megütötte, és egy rendőrautót is megrongált.

Az ügyészség P. Zsoltot hivatalos személy elleni erőszakkal, garázdasággal és rongálással, Kósz Zoltánt pedig ittas járművezetéssel és garázdasággal vádolta meg.

A csütörtöki tárgyaláson P. Zsolt részben beismerte bűnösségét, vallomást viszont nem kívánt tenni, a nyomozati vallomását azonban fenntartotta, amelyben megbánta tettét. Kósz tett vallomást, amelyben ő is megbánta, és részben beismerte, amit tett. Azonban úgy fogalmazott, hogy erőteljesebb volt a rendőri intézkedés, mint amit a helyzet megkövetelt volna, a rendőrautó rendszámtábláját pedig véletlenül rúgta le.

A tárgyaláson tanúként meghallgatták az intézkedő rendőröket és azt a fiatalembert is, aki mobiltelefonjával rögzítette a történteket. A rendőrök tanúvallomásaikban mindannyian elmondták, hogy az intézkedés ideje alatt a kocsi utasai közül valaki azt kérdezte, hogy egy ilyen politikai helyzetben miért kell egy olimpiai bajnokot igazoltatni. A rendőrök többsége Kósz Zoltán magatartására a passzív ellenállás kifejezést használta, míg P. Zsoltéra az agresszív jelzőt.

A vérvétel alapján készült szakértői vizsgálat szerint az autót vezető Kósz Zoltán közepesen volt ittas. A rendőrség korábbi közleménye szerint a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy a rendőri intézkedés jogszerű és szakszerű volt.

Az eset után a vízilabdázók játékjogát felfüggesztették. Kósz Zoltán az MTI-hez akkor eljuttatott nyilatkozatában azt írta, hogy nagyon sajnálja a történteket. "Aki ismer, tudja, hogy a személyiségemtől milyen idegenek az ilyen esetek" - állt a nyilatkozatban. A bíró csütörtökön a tárgyalást elnapolta, az új tárgyalást pedig 2009. február 5-ére tűzte ki.