Csak konkrét ügyekben barátkozik a Fidesz és a kormány

Vágólapra másolva!
Nem lesz összeborulás a kormány és a Fidesz között, a két oldal csak konkrét kérdésekben juthat egyetértésre - közölte a Fidesz és a kormány képviselője is. Pedig pénteken leültek tárgyalni egymással: az építőipar közös megmentéséről beszéltek. Magas szintű találkozókról nincs szó, de az MSZP reménykedik, hogy lesz folytatás.
Vágólapra másolva!

Nem szabad túlértékelni azt a találkozót, amely pénteken a Fidesz és az MSZP két politikusa között létrejött - derült ki az [origo] által megkérdezett két fél, Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője és Varju László gazdasági minisztériumi államtitkár szavaiból. A találkozón az építőipari munkahelyek megtartásához szükséges intézkedésekről volt szó.

Orbán Viktor Fidesz-elnök vetette fel két napja, hogy a Fidesz együttműködhet a kormánnyal annak érdekében, hogy "egy-két hónapon belül megszülessen az a 25-30 intézkedés, amely alkalmas arra, hogy az építőipari munkahelyek a válság ellenére megmaradjanak".

Másnap az ellenzéki párt elnöke Brüsszelben egy másik kérdésben is kijelentette, pártja kész együttműködni a kormánnyal. Azt mondta, az EU klímacsomagjáról szóló jövő heti szavazáson a fideszes EP-képviselők felsorakozhatnak a kormány álláspontja mögött, még akkor is, ha saját képviselőcsoportjuk, az Európai Néppárt frakciójával ellentétesen kell is szavazniuk.

Orbán kijelentéseinek örültek a kormány részéről. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök például azt írta a blogjában: "Szokatlan, békülékeny hangot ütött meg a Fidesz. (...) 2002 nyara óta nem volt példa rá, hogy az ellenzék vezetője ilyen mondatot mondott volna" - írta az együttműködési ajánlatra utalva.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára, Varju László Orbán nyilatkozatai után rögtön egyeztetésre hívta a Fidesz képviselőit az építőipar ügyében. A találkozót pénteken tartották, Varju László mellett Burány Sándor államtitkár vett részt rajta, a Fidesz részéről pedig Szijjártó Péter szóvivő és a Fidesz egyik szakértője. A találkozón abban maradtak, hogy a parlament gazdasági bizottságában folytatják az egyeztetést.

A pénteki találkozó azonban úgy tűnik, nem lesz mérföldkő kormány és ellenzék kapcsolatában: erről mindkét oldal képviselői óvatosan nyilatkoztak. Varju László azt mondta az [origo]-nak, nem merne olyat mondani, hogy közeledés történt a két oldal között, inkább a "józan belátásról" van szó szerinte, hogy az ország érdekében mindkét fél együtt tud működni. A kérdésre, hogy magasabb szintű találkozókra van-e esély, azt válaszolta, nem szaladna ennyire előre, inkább kisebb lépésekről lehet szó. "Konkrét ügyekben érdemes tárgyalni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy reménykedik a folytatásban.

Konkrét kérdésekben lehet együttműködés, de a válságkezelés módjában annyira eltér a Fidesz és a kormány véleménye, hogy "egészében nem lehet megegyezés" - mondta az [origo] kérdésére Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő. A klímaügyi együttműködés esélyére vonatkozó kérdésre annyit mondott: "nemzetközi színtéren a Fidesznek mindig az ország érdeke volt az első". Magasabb szintű tárgyalásoknak Szijjártó szerint nincs értelme, hiszen "ismerjük egymás álláspontjait" - mondta. A parlamenti munka során pedig mindig találkoznak egymással a fideszes és kormánypárti politikusok - tette hozzá.