Szerencs nem akar többé a világörökség része lenni

2008.12.12. 19:35

Szerencs önkormányzata szakítana a világörökségi címmel, a város nem akar többé a Tokaji történelmi borvidék része lenni. A polgármester azzal indokolta a döntést, hogy a címmel járó kötöttségek miatt a várost elkerülték a befefektetők, és nem lehet új munkahelyeket teremteni.

Szerencs önkormányzata úgy határozott, hogy nem kíván a jövőben a világörökségként nyilvántartott Tokaji Történelmi Borvidék kultúrtáj területének része lenni - közölte Rónavölgyi Endréné, a település polgármestere pénteken. Szerencs azt kéri a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságától és a kormánytól, hogy vonják ki a világörökségi területből. 

A polgármester szerint a világörökségi címmel járó kötöttségek aránytalanul nagy hátrányt jelentenek a városra és lakóira. A tokaji borvidék 2002-ben kultúrtáj kategóriában kapta meg a világörökségi címet, a védelmet az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok eredeti formában történő megőrzése indokolta. Az azóta eltelt időszakban a várost elkerülték a befektetők, ipari fejlesztés nem történt, a rendszerváltás után a munkahelyek száma drasztikusan csökkent, új álláshelyek pedig nem létesültek - mondta Rónavölgyi Endréné.
   
A döntés valójában segélykiáltás, ami a halmozottan hátrányos helyzetű térség fejlődését, a munkahelyteremtést akadályozó túlzott korlátokra hívja fel a figyelmet - tette hozzá. Az önkormányzat szerint a térségben a települések fejlődését nem lehet csak a turizmusra, egyes mezőgazdasági ágazatokra, valamint a táj- illetve ökogazdálkodásra alapozni, iparra is szükség volna. 
   
Az UNESCO listájára eddig nyolc magyar világörökségi helyszín került fel: Budapest Duna-parti látképe és a Budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete, Hollókő ófalu és táj környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő tó és a Tokaji történelmi borvidék.

KAPCSOLÓDÓ CIKK