Folytatják a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének tagjai. A szakszervezet elnöke szerint hétfőn 24 óráig kezdődik meg a munkabeszüntetés, de, hogy pontosan mikor, azt egyelőre ő sem tudja. A szakszervezet követelése egyebek mellett továbbra is az, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.

Egy napon belül összeül a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöksége, és dönt az országos vasutassztrájk folytatásáról - közölte a szakszervezet elnöke, Gaskó István az MTI-vel. Gaskó annyit mondott erről az [origo]-nak, hogy a sztrájk hétfőn 24 óráig el fog kezdődni, de állítása szerint annak pontos időpontját péntek délután még ő sem tudja.

Más időpontról tud ugyanakkor Huszta Krisztián, a VDSZSZ sajtószóvivője, aki az [origo]-nak azt mondta, ha a munkáltatóval nem sikerül megállapodniuk, még ezen a héten folytatják a sztrájkot. Mint mondta, további részletekkel a szombati sajtótájékoztatóig nem tud szolgálni.

Az biztos - közölte Gaskó -, hogy 8-10 órával a munkebeszüntetés kezdete előtt bejelnetik annak időpontját. Arra a kérdésre, hogy összesen mennyi járatot érint majd a sztrájk, a VDSZSZ elnöke csak annyit válaszolt: "majd meglátjuk".

Kavalecz Imre MÁV-szóvivő szerint még nem kaptak hivatalos értesítést a leendő sztrájkról, ezért azt nem tudja kommentálni. Annyit elmondott, a vasúttársaság mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több szerelvény elindulhasson. Kavalecz szerint péntek délután képtelenség megmondani, hogy végül pontosan mekkora fennakadást okoz majd a munkabeszüntetés. "Minden az adott helyzettől függ majd" - közölte.

A VDSZSZ még februárban kezdett határozatlan idejű munkabeszüntetést, de később azt felfüggesztette. Ennek a folytatása lesz a mostani sztrájk. Nem minden vasúti dolgozó tagja ennek a szakszervezetnek, így a munkabeszüntetés nem feltétlenül jelenti a vasút teljes leállását.

Gaskó közölte, továbbra is követelik, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, ami a 102,5 milliárd forinton belül 8 milliárd forintot tenne ki, illetve visszamenőleg 10 százalék kiszervezési pótlékért harcolnak a MÁV-ból kikerült leányvállalatok dolgozóinak. "Megmondtuk korábban, hogy ezt nem tudjuk teljesíteni" - így reagált Kavalecz az [origo]-nak a VDSZSZ követeléseire.