Nyilatkozatban aggódik a parlament a szlovákiai magyarokért

Vágólapra másolva!
12 pontos nyilatkozatot fogadott el a parlament, mely szerint aggódik a szlovákiai, magyarokat érintő események miatt, és elítél minden radikális ideológiát. A javaslatot az SZDSZ nem támogatta, de így is meglett a kétharmados többség.
Vágólapra másolva!

Négypárti, 12 pontos politikai nyilatkozatot fogadtak el a parlamentben a Szlovákiában tapasztalható, magyar vonatkozású, "aggodalomra okot adó események" kapcsán. 343-an szavaztak igennel, egyvalaki nemmel, 27-en pedig tartózkodtak. A nyilatkozathoz a képviselők kétharmadának támogatása kellett, az SZDSZ nem értett egyet vele.

A dokumentum elítéli a radikalizmust, az idegengyűlöletet és az erőszakot, bármely országban kerüljön rá sor, és aggodalommal tekint egyes szlovákiai politikusok kisebbségellenes gyűlöletbeszédére. Az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az MDF egy-egy képviselője a múlt héten nyújtotta be az Országgyűlésnek a javaslatot.

A nyilatkozat szerint a magyar parlament "aggódva figyeli azokat a kisebbségpolitikai vonatkozású eseményeket, valamint a Magyar Köztársasággal és állampolgáraival szembeni politikai és hatósági megnyilvánulásokat, amelyekre az utóbbi időben a Szlovák Köztársaságban sor került". A dokumentum határozottan és egyértelműen elítél minden radikális ideológiát.