Sztrájkolnak csütörtökön a BKV-s buszsofőrök

Vágólapra másolva!
A BKV buszos szakszervezetei sztrájkolni fognak csütörtökön hajnali 4.30-tól délután 1 óráig - jelentette be hétfőn a sztrájkbizottság szóvivője. A szakszervezetek azért sztrájkolnak, mert a BKV nem nevezte meg azokat a lépéseket, amelyekkel rendezni lehetne a cég anyagi gondjait.
Vágólapra másolva!

Megtartják a sztrájkot csütörtökön hajnali 4.30-tól délután 1 óráig a BKV buszos szakszervezetei - közölte hétfőn Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

Nemes elmondta: miután a munkáltató hétfőre sem tudta megszerezni a kívánt garanciákat a társaság anyagi gondjainak megoldására, úgy döntöttek, hogy megtartják csütörtökön a félnapos sztrájkot. A szakszervezet szóvivője még csütörtökön mondta azt: ha december 15-ig nem áll elő konkrétumokkal a BKV, akkor megtartják a sztrájkot.

Nemes közölte: bár külön kérték, hogy valaki képviseltesse magát a főváros és az állam részéről is a tárgyalásokon, ez nem történt meg. A sztrájkig tovább tárgyalnak a munkáltatóval az elégséges szolgáltatás mértékéről - tette hozzá. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) szombaton közölte, a metró-, a HÉV-, a villamos- és a trolibusz-szakszervezetek nem vesznek részt a félnapos munkabeszüntetésben.

A BKV hétfőn azt közölte: bízik abban, hogy még december 18-a, csütörtök előtt sikerül megegyezni az érdekképviseletekkel, és így elkerülhető lesz a sztrájk. A tárgyalások kedd délután folytatódnak az elégséges szolgáltatások mértékének meghatározásával - áll a közlekedési vállalat közleményében.

A szakszervezetek öt pontban foglalták össze követeléseiket: szülessen törvényi szabályozás a városi közlekedés finanszírozásának rendezésére, az állam növelje a normatív támogatást és a finanszírozás átalakításával teremtse meg a cég stabil működését, a főváros vállalja át a BKV 80 milliárdos tartozásából keletkezett kamatterheket, vagy ennek megfelelő támogatással segítse a cég működését. A követelések között szerepel, hogy a főváros ne a jegyárak növelésével pótolja a működéshez hiányzó költségeket, hanem hozzon létre külön alapot a működés finanszírozásához.