Idén szilveszterkor is tilos lesz petárdát használni

Vágólapra másolva!
Az idei szilveszterkor is tilos lesz petárdát használni. A hatóságok szerint a petárda gondatlan használata általában sérüléseket, illetve tűzesetek okoz. A petárdázást 2005-ben tiltotta be a kormány.
Vágólapra másolva!

Az idén is tilos petárdát használni szilveszterkor - mondta az MTI-nek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Tavaly mintegy negyven karácsonyfa és öt-hat lakástüzet regisztráltak a katasztrófavédelmi főigazgatóságon a petárdák miatt. Dobson Tibor szerint a leggyakrabban azonban sérülésekkel, elsősorban arc-, illetve kézsérülésekkel jár a petárda gondatlan használata.

Petárdázni 2005 óta tilos. A jogszabály a fényt alig, de jelentős hanghatást produkáló termékeket nevezi petárdának. Ettől megkülönböztetik az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket - mint például a tortagyertyát -, amelyeket egész évben szabad vásárolni és használni.

Az ennél nagyobb hatóanyag-tartalmú tűzijáték-termékeket - például római gyertya, tűzforgó, röppentyű, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút - amelyek hanghatása a látványhatásukhoz képest nem jelentős csak december 28. és 31. között az arra kijelölt, engedélyezett helyeken nagykorú személyek vásárolhatnak. A csomagolással együtt legfeljebb 3 kilogrammot.

Az ilyen játékos pirotechnikai termékeket szilveszterkor este, 18 órától reggel 6-ig lehet használni. A fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-ig kell visszavinni a vásárlás helyére, az eladó pedig köteles azokat térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. Aki nem viszi vissza a fel nem használt petárdákat, az szabálysértést követ el, amelyért a bírság több tízezer forint lehet.