Csődbe viheti a válság a Magyar Vöröskeresztet

Vágólapra másolva!
Megrengette a gazdasági válság a Magyar Vöröskeresztet, amely a nagy adományok elmaradása miatt csődközeli helyzetbe került. A karitatív szervezet igazgatója szerint vészforgatókönyvet kell kidolgozniuk a túlélésért, mert már a magánszemélyek adományai sem segítenek rajtuk - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Fennállása óta nem volt olyan kritikus helyzetben a Magyar Vöröskereszt, mint most - nyilatkozta a Népszabadságnak a szervezet vezetője. Selymes Erik szerint a gazdasági válság miatt az eddigi adományozóik sorra mondják le a jövő évi támogatást, ezért a szervezetnek vészforgatókönyvet kell kidolgoznia a túlélésért.

A Magyar Vöröskereszt főigazgatója szerint könnyen becsődölhetnek, hiszen költségvetési támogatásuk is 10 százalékkal csökken jövőre, a jótékonykodástól elpártoló cégek adományait pedig nem pótolhatják az adakozó magánszemélyek. A karitatív szervezet ezért kénytelen új forrásokat keresni: egyelőre ötletelnek, hogy milyen megoldás segíthetne a túlélésben.

Selymes Erik szerint elsősorban a 200 legnagyobb cég köréből kellene új adakozókat keríteni, de a főigazgató a koldulás helyett mégis inkább a szervezet aktivitásával, az aktív mentésben látja a jövőt.

A nemzetközi Vöröskereszt szervezeteinél a gazdasági válság miatt már októberben összeomlást jósoltak, de hogy ez mennyiben valósul meg, az országonként különbözhet. Németországban például a véradásokat teljes egészében szervező Vöröskereszt államilag finanszírozott, stabil lábakon áll. Selymes Erik szerint a Magyar Vöröskereszt is vállal állami és önkormányzati feladatokat, ezért itt is közösen kellene megoldást találni a válságra - írja a Népszabadság.