Már nem okoz komoly fennakadást a ferihegyi sztrájk

Vágólapra másolva!
Szerdán a Budapest Airport dolgozóinak kétharmada felvette a munkát, ennek ellenére még mindig csak a 2B terminálon zajlik a forgalom. A karbantartók szakszervezete a görög sztrájktörők miatt kétórás szolidaritási sztrájkot hirdetett Ferihegyen.
Vágólapra másolva!

Szerda reggel egyre többen vették fel a munkát a ferihegyi repülőtéren, a 299 szolgálati helyből kétszázan jelentkeztek munkára. Ennek következtében lényegesen javult a forgalmi helyzet a repülőtéren, bár egyelőre még mindig a 2B terminálon bonyolódik a forgalom, de nagyobb késések nélkül - olvasható a Budapest Airport szerda délelőtti közleményében.

A közlemény szerint a műszaki irányító központban például, amely különösen fontos a repülőtér üzemeltetésében, valamennyi dolgozó felvette a munkát. Más területeken olyanok is jelentkeztek munkára, akiknek egyébként szabadnapjuk lett volna. Ennek köszönhetően a korábbinál lényegesen több ellenőrző-áteresztő pontot sikerült megnyitni, amelyeken keresztül a repülőtér szigorúan ellenőrzött biztonsági zónájába léphetnek be az ott dolgozók. A BA kommunikációs vezetője, Szollár Domokos szerint a ma reggeli munkafelvétel azt jelzi, hogy a munkavállalók a "lábukkal már szavaztak" a munkáltató ajánlatáról.

Szolidaritási sztrájk

Szolidaritási sztrájkot hirdetett szerdán 10-12 óra között a BA dolgozóinak támogatására a karbantartók érdekképviselete, a Repülőgép Műszakiak Független Szakszervezete. Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben azt írták: felháborító, hogy a BA vezetése érdemi tárgyalások helyett sztrájktörő görög munkavállalókat alkalmaz. A szakszervezet szerint ők se magyarul, se angolul nem beszélnek, és nem estek át olyan nemzetbiztonsági átvilágítási folyamaton sem, amelyen minden magyar munkavállalónak kötelezően át kell esnie, ha nemzetközi repülőtéren lát el szolgálatot.

A külföldi munkavállalók alkalmazását a BA nem tekinti sztrájktörésnek, a munkáltató azzal érvel, hogy nem kölcsönzött munkaerőt alkalmaz, hanem újonnan szerződtetett 38 utasbiztonsági ellenőrt, a magyar törvények pedig nem tiltják, hogy újabb dolgozókat vegyenek fel a sztrájk alatt. A görögök tevékenysége ellen a helyszíni ellenőrzés után nem emelt kifogást az Országos Munkaügyi Felügyelőség sem. A görög repülőtéri szakemberek vegyes csoportokban, magyar kollégáik felügyelete mellett folytatják a munkát.

Szerdán - a sztrájk során először - már nem töröl járatot a Malév. A BA azt közölte, hogy a javuló helyzetre tekintettel már nem szükséges három órával az indulás előtt megjelenniük az utasoknak a repülőtéren, elegendő 2 órával a tervezett felszállási időpontot megelőzően jelentkezni a check in pultoknál.

Nincsenek biztonsági szabálytalanságok

Két ferihegyi érdekképviselet, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) és Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) múlt hét szerda óta sztrájkol. Azt követelik, hogy a munkáltató kössön velük új kollektív szerződést, amelyet 3 évig nem mond fel. Emellett azt akarják, hogy a munkáltató függessze fel a folyamatban lévő kiszervezéseket, 2010-ig ne bocsásson el munkavállalókat és szerezze vissza a magyar államtól a BA Zrt. üdülőjét.

Bár a szakszervezetek szerint a BA intézkedési veszélyeztetik a légiközlekedés biztonságát, a a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légiközlekedési Igazgatósága kedden azt közölte, nem tapasztalt veszélyes szabálytalanságot. A hatóság szerint a ferihegyi sztrájk kezdete óta folyamatosan ellenőrzik a munkavégzést, és a beérkező bejelentéseket minden esetben megvizsgálják, azonban a repülést, illetőleg az utasok biztonságát fenyegető hiányosságot még nem észlelt.

A szakszervezetek és a reptér vezetése kedden éjfélig egyeztetett, de a tárgyalás konkrét eredmény nélkül ért véget. A BA vezérigazgatója szerdán délelőtt tíz órára újabb hivatalos tárgyalásra hívta a sztrájkbizottság vezetőit.