Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyeztetést kezdeményezett Orbán Viktor Fidesz-elnökkel, aki azonban nem megy el a találkozóra. A két politikus egyébként sem jó viszonya 2006 őszén látványosan megromlott, az utóbbi napokban azonban több részletkérdésben is egyetértettek.
Vágólapra másolva!

"Telefonon hívtam fel Orbán Viktort, a Fidesz elnökét és meghívtam egy konzultációra" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján. "Azt mondtam Orbán Viktor elnök úrnak, hogy üljünk le és beszéljük meg, mit tudunk közösen tenni az országért" - fogalmazott Gyurcsány. Hozzátette: kabinetfőnökeik keresik az időpontot arra, hogy mikor üljenek tárgyalóasztalhoz.

Az Inforádiónak délután adott nyilatkozatában a Fidesz elnöke még lehetségesnek nevezte, hogy létrejön a találkozó, de feltételekkel. Olyan reformokhoz nem adja a nevét a Fidesz, amelyek nem az emberek érdekeit szolgálják, de egy radikális gazdaságpolitikai fordulatról szívesen tárgyalnak - fogalmazott az Inforádiónak Orbán. Azt mondta, legszívesebben "a gazdasági nyomás megszüntetéséről és az alkotó energiák felszabadításáról" egyeztetne.

Végül a Fidesz úgy döntött, hogy Orbán távol marad a találkozótól. Közleményük szerint azért, mert "világossá szeretnénk tenni, hogy van más út, lehet másképp kezelni a válságot, nem az emberek ellenére, hanem az emberek érdekeit megvédve". A Fidesz szerint ugyanis mostanra a kormány végleg szembefordult az emberekkel, akik már nem bízhatnak a szocialistákban, miután éveken át hazudtak nekik, és "ilyen mély válságba sodorták az országot".

Az MTI névtelen szocialista forrásra hivatkozva azt írja, az MSZP elnöke a következő másfél évben elindítandó reformokhoz keres partnert. Gyurcsány kedden az MTV-nek adott interjújában is beszélt arról, hogy újra indítaná a 2006-os választás után ígért, de elakadt reformokat.

Azt mondta, ezekhez előbb meg kell szerezni az emberek támogatását, nyilvánvaló azonban, hogy szükség lesz az ellenzék együttműködésére is. Korábban is azért akadt el több nagyszabású terv - például az önkormányzati rendszer átalakítása -, mert nem volt meg az ezeket szabályozó kétharmados törvények módosításához szükséges parlamenti többség.

A két rivális politikus viszonya soha nem volt szívélyes, de igazán 2006 őszén, az őszödi beszéd kiszivárgása után romlott meg. Ezt követően a Fidesz gyakorlatilag levegőnek nézte Gyurcsányt, és bevezették azt, hogy ha a miniszterelnök felszólal a parlamentben, akkor kivonulnak a teremből.

Gyurcsány és Orbán évek óta nem állnak szóba egymással, utoljára a 2006-os választási kampányban, a miniszterelnök-jelöltek tévévitáján beszéltek. Azóta csak kétszer kerültek közel a személyes vitához: idén március 10-én, a vizitdíjas népszavazás után Orbán a parlamentben értékelte az eredményt napirend előtt, majd erre a kormány nevében Gyurcsány válaszolt. Az október 18-án tartott nemzeti csúcs pedig évek óta az első olyan rendezvény volt, amelyet a miniszterelnök kezdeményezett és a Fidesz elnöke elfogadta a meghívást.

Ezért volt feltűnő, amikor múlt héten kiderült, hogy két kérdésben, az építőipar megsegítésében, és az Európai Unió csúcstalálkozóján képviselt klímaálláspontban is egyetértés volt a Fidesz elnöke és a kormányfő között. Találkoztak is egymással a kormány és a Fidesz képviselői pénteken, de utána jelezték, hogy nagy összeborulásról egyelőre nem lehet beszélni.