Megkukultak a képviselők az [origo] levelétől

Vágólapra másolva!
Minden parlamenti képviselőt megkérdeztünk: igazságosnak tartja-e, hogy fizetésének egy részét költségtérítésként kapja, amit a legkisebb adókulccsal költhet el arra, amire akar. Korábban sok képviselő azt állította azt, hogy a költségtérítés rendszerét igazságtalannak tartja, ehhez képest kérdéseinkre 386 képviselőből mindössze 9 válaszolt, de ebből csak 2 volt érdemi.
Vágólapra másolva!

386 országgyűlési képviselőből 9 válaszolt az [origo] kérdéseire, amelyek arra vonatkoztak: szerintük hogyan kellene megreformálni a nekik járó költségtérítés jelenlegi rendszerét. Azért kérdeztük meg erről a képviselőket, mert korábbi cikkünk kapcsán többük azt állította, hogy a jelenlegi megoldás nem jó.

Az Országgyűlés 2008 novemberében - egyhangú döntéssel - úgy rendezte az eddig minden kontroll nélkül elkölthető költségtérítést, hogy a költségáltalányra 15 százalékos adót vetett ki. A képviselők ezzel újítottak: saját bevételeik megadóztatására létrehozták a létező legkisebb jövedelem jellegű magyar adókulcsot, viszont továbbra sem kell számlával igazolniuk, mire költik ezt az összeget.

Az állami feladatot ellátó személyek tevékenységére vonatkozó adatok az adatvédelmi törvény szerint közérdekűek. Bár nem adatokat kértünk a képviselőktől, hanem a véleményükre voltunk kíváncsiak, de így lehetőséget kaptak arra a közfeladatukat közpénzből ellátó képviselők, hogy elmondják, mit gondolnak a költségtérítésről.

A képviselőket az országgyűlési honlapon feltüntetett e-mail címükön kerestük meg. Hogy megkönnyítsük a képviselők dolgát, többnyire eldöntendő kérdéseket tettünk fel (a teljes levelet elolvashatja a 2. oldalon). Kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyire érzik jogosnak és igazságosnak a költségtérítés jelenlegi rendszerét, min változtatnának, mekkora képviselői fizetést tartanának elfogadhatónak, mire költik általában a költségtérítést, mi volt a legszokatlanabb kiadás, amit ebből álltak. Válaszadásra két címet is megadtunk, hogy biztosan megkapjuk a képviselők levelét. Megnehezítette a képviselők dolgát, hogy a költségvetési végszavazás idején kérdeztük meg őket és viszonylag szűk határidőt szabtunk, a válaszokra egy hetet adtunk (bár 9 nap telt el a levél elküldése óta).

A 386 képviselő közül negyvenet nem tudtunk elérni, mert postaládájuk megtelt. Közülük hivatalosan csak ketten, a szocialista Horn Gyula és Toller László nem gyakorolják képviselői jogaikat betegségük miatt. A 346 képviselő közül, akik megkapták levelünket, végül kilenc válaszolt. A fideszes Balog Zoltán, Bagi Béla, Demeter Ervin, Pelczné Gáll Ildikó és Rogán Antal - bár kifejezetten saját véleményüket kérdeztük - a párt sajtóosztályához irányított. Rogán Antal szóvivője ezt azzal indokolta: a fideszeseket "köti a frakciófegyelem". Az SZDSZ-től 2, az MDF-től 1, az MSZP-től 1, a KDNP-től és független képviselőktől egyetlen válasz sem érkezett. A szocialisták közül egyedül válaszoló Géczi József Alajos levele abból állt, hogy mellékelt néhány táblázatot arról, mennyit keresnek más európai országok képviselői.

Mintha soknak tartanám - Pető Iván

Az SZDSZ-es Pető Iván nem válaszolt érdemben egyetlen kérdésünkre, viszont legalább írt levelet. Pető azt állítja, "nem igaz, hogy csak a képviselőknek nem kell számlával igazolniuk a költségtérítés jogosságát", ezt azonban nem fejti ki részletesebben, nem ír semmit arról, hogy pontosan mire gondol és ennek mi köze a képviselői költségtérítéshez.

"Adott esetben kifejtem nézeteimet az Ön által vizsgált témában, de természetesen nem eldöntendő kérdésekre adott igen/nem válasszal és nem önkényesen kijelölt határidővel" - írja levelében Pető, aki megjegyzi azt is, hogy "ami a 15 százalékos adót illeti,: nem értettem vele egyet, de ha a szavazáskor nemmel szavazok, abba a látszatba keveredem, mintha ezt soknak tartanám... a demagóg 15 százalék kitalálói olyan helyzetet teremtettek, hogy az eldöntendő kérdésre nem lehetett jó választ adni" - zárja levelét Pető.

A 15 százalék nem old meg semmit - Eörsi Mátyás

"Nincs a világon olyan, költségátalányt kapó ember, Visnovitz Péter újságírót beleértve, aki - teszem fel - egy külföldi kiküldetés során meg tudná mondani, hogy a napidíjából ebédel-e, vagy a saját pénzéből" - állítja válaszában az SZDSZ-es Eörsi Mátyás. Eörsi - aki valós problémának nevezi a képviselői költségtérítések ügyét - azt írja: "a probléma lényege egyébként abban van, hogy az 1990 óta létező rendszer eleinte senkit sem zavart... Rendkívül károsnak tartom ezt a kampányt a költségtérítések ellen. Az SZDSZ-en belül azon az állásponton voltam, hogy ezt a 15%-ot ne szavazzuk meg, két okból is. Az első, hogy ez a 15% nem old meg semmit, csak a képviselők rossz lelkiismeretére adott válasznak fogják tekinteni, és ez be is igazolódott. A második, hogy a képviselői juttatásokhoz csak azok teljességében érdemes/szabad hozzányúlni."

Eörsi válaszai alapján egyetért azzal, hogy a képviselők olyan költségátalányt kapjanak, amivel nem kell elszámolniuk és amelyet a szállásköltség kivételével nem kell számlával igazolniuk. Egyetért azzal is, hogy a költségkeretet a képviselők bármire költhessék, és elismeri, hogy nem tartja számon, mely kiadásait fedezi költségkeretéből és melyeket fizeti képviselői tiszteletdíjából. Elfogadható mértékű képviselői juttatásnak a közép-európai átlagot tartaná, azt azonban nem jelezte, hogy mekkora összeget ért ezen. Eörsi szerint helyénvaló az is, ha a képviselők egyes szavazókat személyesen támogatnak, megvendégelnek, megajándékoznak. Munkájával összefüggő költségként az üzemanyag, az étel és a szállásköltség mellett a taxiköltséget és a telefonköltséget említi.

Bruttó 1 millió forint - Pettkó András

Az MDF-es Pettkó András válaszában megoldást javasolt a problémára. Azt írja, nem ért egyet se azzal, hogy a képviselőknek nem kell elszámolniuk költségátalányukkal, se azzal, hogy azt bármire költhessék. Pettkó - szemben Eörsivel - azt állítja, hogy el tudja különíteni, mit fizet tiszteletdíjából és mit költségtérítéséből. Azzal Pettkó is egyetért, hogy a képviselői munka része egy-egy választó esetleges megvendégelése, megajándékozása, támogatása. Költségei között az autó- és mobilhasználatot, illetve a képviselői irodában rendezett vendéglátást, a rendezvények szervezését, a koszorúzásokat és honlapjának üzemeltetését említette.

"Véleményem szerint - írja Pettkó - minden képviselőnek egységesen bruttó 1 millió forint fizetést kéne kapnia, ezzel párhuzamosan minden más pótlék, költségtérítés megszűnne, kivétel a bizottsági elnöki, ház elnöki, házalelnöki, jegyzői pótlék... Az országgyűlési képviselői béreket közelíteni kellene a versenyszféra vezetői béreihez, kezdetben csak a középvezetőkéhez, így a képviselő bruttó 1 millió forintot, a bizottsági elnök bruttó 1,3 millió forintot, a házelnök bruttó 2 millió forintot, a házalelnök bruttó 1,6 millió forintot, a jegyző bruttó 1,3 millió forintot kaphatna."