A távoltartás miatt módosítanák a rendőrségi törvényt

Vágólapra másolva!
Módosítani kell a rendőrségi törvényt, hogy a hétfőn megszavazott távoltartási törvény valóban működhessen - állítja öt képviselő, akik a törvény módósításáról szóló javaslatot nyújtanak be a parlamentnek. A távoltartási törvény lehetővé teszi, hogy a sokszor hosszadalmas hatósági döntés nélkül is eltávolíthassák a bántalmazókat családjuktól és a velük élőktől.
Vágólapra másolva!

Törvénymódosítási javaslatot nyújt be három szocialista és két szabad demokrata képviselő a rendőrségi törvényhez. Szerintük a módosításra szükség van ahhoz, hogy a hétfőn elfogadott távoltartási törvény valóban alkalmazható legyen. A távoltartási törvény lehetővé teszi, hogy családon belüli erőszak esetén gyorsan eltávolítsák a bántalmazót, ezzel ne kelljen hatósági döntésre várni.

A rendőrségi törvény módosítását - ezt Bárándy Gergely, Csiha Judit és Vidorné Szabó Gyrögyi MSZP-s, illetve Sándor Klára és Magyar Bálint SZDSZ-es képviselők jegyzik - másodszorra kell benyújtaniuk a képviselőknek, mert a parlament korábban leszavazta azt.

A törvénymódosítás kétharmados többséget igényelt, de a Fidesz képviselői elutasították, így elbukott a javaslat - mondta Bárándy Gergely (MSZP). Magyar Bálint (SZDSZ), az egyik benyújtó szerint érthetetlen a Fidesz viselkedése a távoltartásról szóló törvényjavaslat elfogadása után.

Sándor Klára (SZDSZ) szerint a távoltartási törvény elfogadása nagy siker, hiszen minden ötödik magyar nő él olyan kapcsolatban, ahol a partnere bántalmazza. A bántalmazottak 95 százaléka nő és évente 50-en halnak meg hozzátartozók közötti erőszak következtében. Mire az első jelzés megérkezik, addigra az áldozatok már körülbelül a negyvenedik bántalmazáson vannak túl - mondta a képviselő.